Героите от световните таблоиди – кралските особи Хари и Меган,

...
Героите от световните таблоиди – кралските особи Хари и Меган,
Коментари Харесай

Защо Мегзит стана по-важен от Брекзит?

Героите от международните таблоиди – кралските особи Хари и Меган, обявиха, че се отхвърлят от кралските си отговорности. В мощния звук от абсурда потъна в действителност най-важната вест – английският парламент дефинитивно утвърди излизането на страната от Евросъюза.

Защо Мегзит стана по-голям от Брекзит?

Херцогът на Съсекс Хенри, по-известен като принц Хари, е най-популярният член на кралското семейство след кралицата Елизабет II. Макар че Хари е едвам шести по линията за правото за заместничество на престола, той е може би по-известен от татко си Чарлз и евентуалния престолонаследник – по-големия си брат Уилям.

Дивото дете – крал на свадите

В тийнейджърските си години принц Хари постоянно попадаше на първите страници на жълтата преса. На 17 години го назоваха диво дете (wild child). Скандалите валяха - от разкритието, че пуши марихуана, през решението му да се маскира като нацист за Хелоуин, до фотосите, на които играе гол покер в Лас Вегас.

Папараци много постоянно са засичали Хари пийнал, той ги нападаше, сипейки защити хули. Той напряко води война с папараците, стигал е даже до ръкопашен пердах. Многократно е отправял апели да бъде оставен най-малко за момент на мира.

Няколко години в Русия настойчиво вървеше слухът, че на високо ниво Хенри в действителност е обсъждан като кандидат за съветския трон при възможна реституция на монархията.

Неговият дядо Филип, херцог на Единбург, брачен партньор на кралица Елизабет II, е праправнук на Николай I по бащина линия, а по майчина линия е праправнук на английската кралица Виктория. Хари има и други родословни линии, които водят към Русия, без да броим вярата на неговите предци.

Дятото на принца – Филип, е роден в Гърция и е кръстен в православната религия. Макар че официално минава към англиканската черква, херцогът постоянно се е кръстел като православен. Любовта си към „ гръцката “ религия Филип е предал и на сина си – принц Чарлз, който е чест посетител в Атон, където има килии в два манастира.

Анастасия по този начин и не стана принцеса

През 2015 година принц Хари съществено беше пристрастен по модела от съветски генезис Анастасия Гусева. Двамата се срещат в нощен клуб в Абу Даби. Анастасия и Хари постоянно се появяват обществено дружно, прегръщат се, целуват се и не крият връзките си. Идеята за възкачване на Хари на съветския трон се разисква съществено тъкмо по това време. Реакцията на самия принц за опцията това да се случи не е известна на необятната общност.

Скоро обаче принц Хари смени русокоската Анастасия Гусева с гореща брюнетка с африкански корени – в живота му се появи актрисата Меган Маркъл, която Хари назова „ единствената “ и с която подписа брак през 2018 година

След сватбата Хари и Меган получиха купите херцог и херцогиня на Съсекс и лична резиденция в Уиндзор – Фрогмор хаус. Заедно с купите обаче новите херцог и херцогиня към този момент имаха и значително обременителни отговорности към кралското семейство.

Мегзит против Брекзит

Шокиралото англичаните известие в Instragram се появи на 9 януари – в същия ден, в който камарата на общините на английския парламент най-сетне утвърди планувания за края на януари Брекзит.

В медиите незабавно се появи нов термин – Мегзит, който загатва за решаващата роля на Меган Маркъл за скандалното решение на Хари.

Излизането на Англия от Европейския съюз политически и стопански ще преформатира цяла Европа, по тази причина изказването на херцога и херцогинята на Съсекс за отричане на пълномощията наподобява не толкоз необичайно – яркият и непредвиден Мегзит бързо измести от заглавията омръзналия и ненапълно плашещ Брекзит, плануван към този момент за 31 януари.

Възможно е решението на двойката да се откажат от кралските си отговорности въобще не е отричане, а остроумен политически ход. По създание нищо в живота на Хари и Меган няма да се промени. Херцозите на Съсекс ще продължат да употребяват Фрогмор хаус като публична резиденция с разрешението на кралицата и ще продължат да поддържат монархията. Хари освен това ще продължи да претендира за английския трон и да извършва част от фамилните отговорности.

Демократичен ъпгрейд на короната

Самите херцози на Съсекс настояват, че тяхното решение не е било непринудено, а премисляно от три месеца. И то е било провокирано от желанието да заемат по-прогресивна позиция и на придобият икономическа независимост.

Статутът на старши членове на кралското семейство планува финансиране от Суверенния грант, образуван от рентата от потреблението на държавното имущество от британската монархия. Но според известието на Хари и Меган това съставлява единствено 5% от общите им приходи.

Старшите членове на кралското семейство се лишават от правото да гласоподават, да заемат служба в държавното управление и да изричат мнение по политически въпроси.

Те също по този начин не могат да имат бизнес и да дават изявленията, без те авансово да са съгласувани с кралицата. Има и други забрани, да вземем за пример възбраната за присъединяване в обществените мрежи.

Меган имаше собствен акаунт в Instagram, от който трябваше да се откаже от годежа си с Хари. Очевидно тази възбрана се е сторила на актрисата остаряла, несправедлива и даже някак унизителна.

За отразяването на английската корона в медиите дава отговор специфичен пул публицисти Royal Rota, в който влизат десетки тествани медии.

Излизайки от „ старшите членове “, херцозите ще могат сами да образуват лична осведомителна политика. Възможно е тук да се демонстрира устрема на фамилията да си „ постеле “.

Британската монархия съществува от парите на данъкоплатците и не може да се изключи след Брекзит във Англия да стартира социална полемика за финансирането на короната, което на мнозина се коства ненужно.

И тук короната има коз – Меган и Хари като прегледен образец за прогресивни членове на кралското семейство, които са решили сами да печелят парите си.

Пример, който образно демонстрира на народа на Англия актуалните възгледи на кралското семейство и нейната дарба гъвкаво да се трансформира макар вековните устои и нерушимите обичаи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР