Германците имат право да провеждат политически протести, ако спазват правилата

...
Германците имат право да провеждат политически протести, ако спазват правилата
Коментари Харесай

Германците имат право на протести и в пандемия, спазвайки правила

Германците имат право да организират политически митинги, в случай че съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване, с цел да забавят разпространяването на ковид, постанови Конституционният съд на страната в четвъртък, оповестява " Ройтерс ".

Решението не e цялостна победа за млади деятели, които подадоха петиции пред съда, откакто управляващите в западния град Гисен не разрешиха митинг, плануван за тази седмица, с цел да денонсират разпоредбите, които не разрешават обществените събрания на повече от двама души.

Продемократичните деятели в Гисен, щата Хесен, настояват, че ограниченията за блокиране нарушават свободата на събирания, основен принцип на немската конституция.

Те заведоха делото си в Конституционния съд, откакто два по-нискостоящи съдилища се причислиха към локалните управляващи и резервираха възбраната за демонстрации, макар че уредниците дадоха обещание да съблюдават разпоредбите за разграничаване по време на похода.

Но с удар върху управляващите, които желаят да съблюдават строги ограничения за обществено разграничаване, Конституционният съд съобщи, че общата възбрана за демонстрации ще бъде противоконституционно и им подреди да преразгледат решението си.

Съдът съобщи, че опасенията за здравето, свързани с пандемията на ковид, не са съображение за обща възбрана на демонстрации.

" Местната власт погрешно одобри, че наредбата на държавното управление на Хесен за битка с ковид включва обща възбрана за събиране на повече от двама души, които не живеят в едно домакинство, и затова е нарушила конституционното право на събиране ", сподели съдът.

Конституционният съд добави, че град Гисен, както и двете съдилища би трябвало да одобряват ново решение дали да разрешат митингите да продължат при избрани условия или да ги забранят.

Германия устоя на пандемията по-добре от множеството други европейски страни като Италия, Испания и Франция, като записва малко над 3 800 смъртни случая от над 130 000 доказани случая.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи в сряда, че Германия е постигнала нежен триумф и ще предприеме дребни стъпки против затварянето, започвайки с частичното отваряне на магазините идната седмица и учебните заведения от 4 май.

Решението на Конституционния съд може да отвори вратата за демонстрации по немските улици. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР