Германското външно министерство свиква конференция за мобилизиране на международна подкрепа

...
Германското външно министерство свиква конференция за мобилизиране на международна подкрепа
Коментари Харесай

Германия свиква конференция за международна подкрепа за Молдова

Германското външно министерство привиква конференция за активизиране на интернационална поддръжка за Молдова в оправянето ѝ с големия бежански напор от прилежаща Украйна, съобщи ДПА.

Във фокуса на събитието ще бъдат подсигуряването на Молдова с нужните артикули, както и повишаващите се цени на енергоносителите там, съобщи представител на ведомството.

Сред другите въпроси, които ще бъдат разисквани, са развиването и укрепването на върховенството на закона в Молдова, увеличението на успеваемостта на граничната ѝ защита и това по какъв начин да се направи по този начин, че стопанската система ѝ да стане по-устойчива.

Наскоро немският външен министър, Аналена Бербок, разгласи при посещаване в някогашната руска република, че поддръжката за Кишинев ще бъде засилена.

Преди седмица немското държавно управление трансферира със аероплан 130 украински бежанци от Молдова в Германия като част от интернационален въздушен мост за транспортиране и следващ банкет на украински бежанци. Днес се чака във федералната република да дойде още един полет с бежанци.

От началото на съветската инвазия в Украйна оттова в Молдова, която е с население от едвам 2,6 милиона, са избягали към 380 000 души.

Австрия, Чехия и Словакия оповестиха, че ще дават помощ на Молдова за приема на украински бежанци, съобщи ТАСС. Това стана на брифинг след среща на външните министри на трите страни с молдовския им сътрудник Николае Попеску.

Австрийският първи посланик Александър Шаленберг заяви, че Виена ще даде помощ за 10 милиона евро, 5 от които ще бъдат във тип на филантропична помощ, а останалите пет във тип на финансова.

Чешкият външен министър, Ян Липавски, съобщи, че страната му ще обезпечи на Молдова към 3,5 млн. евро, плюс спомагателна помощ от чешки неправителствени организации, а словашкият Иван Корчок сподели, че и Братислава ще даде " алегорична помощ от 50 000 евро ", цитира Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР