Германското правителство подкрепя конституционните промени в Северна Македония, които предвиждат

...
Германското правителство подкрепя конституционните промени в Северна Македония, които предвиждат
Коментари Харесай

Мануел Сарацин: Германия подкрепя българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Германското държавно управление поддържа конституционните промени в Северна Македония, които плануват включването на българите в конституцията на страната, разгласи специфичният делегат на Берлин за Западните Балкани Мануел Сарацин пред Българска национална телевизия в предаването . Той бе безапелационен, че обстановката в Босна и Херцеговина и Косово е тревожна и провокира съществени опасения измежду европейските сътрудници.

Българска национална телевизия: Какво се случва в Западните Балкани?

Ами... това е въпрос, по който можем да приказваме през целия ден, това е моята работа. Нека да сложим нещата по този начин: опитваме се да възстановим надеждността и да използваме геополитическия подтик за промени в района, да върнем вярата на хората в Западните Балкани и че е допустимо най-скоро да бъдат част от Европейски Съюз, несъмнено, според динамичността и промени, които следва да бъдат подхванати.
Но в този съответен миг имаме доста деликатна обстановка в Косово, както и в Босна и Херцеговина. Имаме и обстановка на блокаж във връзка с Северна Македония. Ние също по този начин рискуваме в избрана степен да изгубим тази динамичност.

Българска национална телевизия: Г-н Сарацин, какво бихте споделили за процеса в Сърбия и Босна и Херцеговина в този момент, в този миг, защото виждаме, че там обстановката е доста турбулентна?

Що се отнася до Босна и Херцеговина, мисля, че обстановката е в действителност сериозна. Призивите на господин Додик са съществени закани за цялостта на страната. Германия доста ясно поддържа Западните Балкани, което би трябвало да бъде обезпечено от Върховния представител на Европейски Съюз за Босна и Херцеговина, с цел да бъде поддържан в действителност законодателният ред в Босна и Херцеговина недокоснат. Но също така ние от дълго време поддържаме налагането на наказания от Европейския съюз на господин Додик, с цел да му се покаже, че държание като това не се приема и ще докара до персонални последствия за него. Знам, че някои страни от Европейски Съюз, не поддържат това и в този момент желая да кажа, че нашите двустранни наказания, наложени против господин Додик и някои планове в Сърбия не дадоха резултат. Бих споделил, че евентуално не сме били задоволително ясни като Европейския съюз, казвайки ясно, че в случай че продължи с националистическото минало, ще има персонални наказания и по този начин – считам, че това е част от обстановката. Не желаем Босна и Херцеговина да се върне на пътя на промените. За тази цел държавните и федералните органи на ръководство би трябвало да стартират да работят, а сега наподобява, че е доста мъчно да се работи на държавно равнище.

Българска национална телевизия: Какво е бъдещето на Босна и Херцеговина? Разделение или, може би, стабилизация?

Германия поставя огромни старания за стабилизацията на страната. Миналата година се присъединихме към европейската задача, още веднъж след 10 години. Германия наново се включи, откакто беше отвън това, с цел да даде явен сигнал, че е отдадена на стабилността и сигурността в Босна и Херцеговина и се ангажира с това. Няма различен метод с изключение на тази страна да бъде нормализирана.

Българска национална телевизия: Докъде може да стигне ескалацията сред Белград и Прищина?

Ние сме в доста рискова обстановка, най-много Косово и етническите общности. Буквално съвсем всеки ден можеш да се притесняваш, че още веднъж ще бъдат засегнати хора, съществено засегнати. И това, което се случи в Звечан – конфликтите сред КейФОР, охранителната полиция и протестиращите – беше доста, доста, доста рисково. Можеше да бъде даже още по пагубно, имаше тежко ранени и от двете страни, да може да звучи неуместно, само че е належащо двете страни да стигнат до компромис.

Предложен е проект в три точки на Европейски Съюз, който ясно споделя, че кметът следва да не върви на работа в кметството. Може да върви на работа в други публични здания, които не са толкоз оспорвани. Двама от четиримата кметове към този момент го вършат, тъй че това в действителност не е огромен проблем. Полицията за справяне с протести, специфичните полицейски сили на Косово следва да не са непосредствено наоколо до тези места. След това, втората стъпка би била провеждането на нови избори. Налице е законно право за провеждането им. В тях сигурно следва да взе участие Сръбска листа. И по-късно и двете страни да се върнат към разговора и да приказват за осъществяването на Охридското съглашение. Засега не виждаме да се следва този проект в три точки. Прищина не съблюдава точка 1. И също по този начин е значимо да се каже, че чувството, което се основава от Белград, е, че те няма да изпълнят точка 2. Но за мен би трябвало да бъде включено изискване, че когато кметовете бъдат определени, те би трябвало да вървят на работа и да извършват публичната си работа.

Българска национална телевизия: Знаете, че решаващият миг е основаването на Сдружение на сръбската общественост в Северно Косово. Оптимист ли сте за повторното издигане на тази концепция и за държанието на Белград?

Не знам дали бъда оптимист. Мисля, че в актуалната обстановката първата стъпка би следвало да е понижаване на ескалацията. Но е явно, че това е доста значима точка в осъществяването на Охридското съглашение. Що се отнася до Германия, значимо е да се каже, че ние желаеме то да бъде основано, само че това, несъмнено, не е единствената точка от използването. Трябва да преминем към стъпка три за използването на Охридското съглашение. Освен това бих споделил персонално на премиера на Косово, господин Курти, за мен, от политическа позиция, е ясно, че ще би трябвало да извършите отговорностите по отношение на Асоциацията на сръбските общини. Така че, от политическа позиция, губите евентуално доста тежест, като се пробвате да го спирате. Смятам, че от време на време положителният състезател би трябвало да изиграе жокерите си рано и да не ги държи всички до дъно.

Българска национална телевизия: Г-н Сарацин, Европейски Съюз наложи наказания на Прищина. Как бихте коментирали бъдещето и актуалната обстановка в Косово в този миг?

Мисля, че ни е належащо държавното управление на господин Курти да подсигури стабилността за задачите на сигурността в Косово. И това е смисълът на глобите. Мисля, че е ясно, че отговорността за обстановката е и в Косово, освен в Прищина. Ако наблюдавате една по-голяма картина, ще разберете,че президентът на Сърбия Вучич не разясняваше изключително положително въпроса дали в действителност желае да подпише. Той направи ясни изказвания, които не съблюдава, най-малко обществено. Така че той сътвори доста съмнение, също към Прищина. Но както споделих в Митровица, когато бях там, те не поемат отговорност за дейностите, които Вие предприемате и решенията, които Вие вземате от Вас за Вас. И в този момент би трябвало Прищина да смъкна ескалацията. Без тях ние не можем да създадем това. Наистина се опасявам от заплахата Косово да не изпадне в изолираност. Косово се пробва да ни изясни по какъв начин Европейският съюз по-добре преглежда разнообразни решения отвън тях. Понякога евентуално забравяме също за потребността да се фокусираме и върху казуса дали Сърбия извършва условията в задоволителна степен. Но даже и една точка от проекта, от три точки, Прищина не извършва, и аз не разбирам в случай че желаете де-ескалация, за какво не казвате на останалия финален кмет повече да не върви на работа? Да го прави от друга постройка? Това не е въпрос на живот и гибел – това е просто механически въпрос. Ние би трябвало да отворим преносимия компютър и в действителност да правим услуги за хората.

Българска национална телевизия: Г-н Сарацин, Вие и Вашата страна имате общ проект за де-ескалация на ситуацията в Северно Косово, изключително Косово. Смятате ли обаче, че Белград сподели, че те също гледат съществено на обстановката?

Един от причините е да кажем на господин Курти: „ Сменете своите пропускателни пунктове ”. Това слага Белград в обстановка, в която те не би трябвало да потвърждават, че в действителност желаят да извършват рекомендациите във връзка с нормализацията, което ясно беше посочено и в Охридското съглашение. За мен е ясно, че Белград не даде действителна опция за осъществяването на това решение, резултат на което е решението, което взеха Комитета на министрите на Съвета на Европа. И всички тези диспути са за по-голям фокус върху Белград, откакто господин Вучич беше в Москва. Всички тези въпроси към господин Вучич: Как се справяте с този митинг, какво е актуалното положение на демокрацията? Всички тези диспути Албин Курти пое върху себе си, като направи грешката да остави кметовете на позициите им, водейки до ескалация на напрежението. Ако някой желае да ревизира честността на Охридското съглашение, считам, че би трябвало да се направи по интелигентен метод.

Българска национална телевизия: Как немската дипломация да способства за стабилизацията сред страните на Западните Балканите, и в частност сред България и Македония?

Знам, че позицията на Германия по отношение на България от време на време наподобява прекомерно едностранчива и бих желал да употребявам тази опция, с цел да кажа, че евентуално от време на време имаме разнообразни отзиви, само че имаме обща цел да реализираме конституционно изменение в Северна Македония, при което българите да бъдат включени посредством изброените в Конституцията на Македония общности. Вероятно имаме друг метод с Вашето държавно управление. Не желая да го назовавам „ положителният служител на реда и неприятният служител на реда ”. Не мисля, че е това, само че е налице обща цел, защото съм изрично сигурен, че в случай че Вашият комшия Северна Македония не получи достъп до Европа, това няма да е в интерес нито на България, нито на Германия, нито на Европа. И знам, че Вашите политици и Вашият народ желаят да видят и осъществяването на споразуменията, които сключвате, Европейското предложение, също да се вършат двустранни съглашения, разбирам това. Първо би трябвало да се фокусираме върху изменението на Конституцията.

Има голямо и надълбоко съмнение в позицията и на Северна Македония, и на България. И аз не мога да кажа кое е вярно и кое е неверно. Понякога визитите в София и Скопие е като странствуване до разнообразни планети. Така че евентуално би трябвало да се опитаме да сближим тези визии. Но съгласно мен главното е да се опитаме да върнем Северна Македония на пътя към Европейски Съюз. Според мен, това е и въпрос на стратегически интерес за България. Вашата страна има голям капацитет в района, като водеща мощ за доближаване до Европейския съюз. Не би следвало да оставате тази роля на други фактори в района. Вие би следвало да развиете Ваш интерес към тези страни и това по какъв метод да го реализирате. И по тази причина изцяло разбирам, че не всеки в България споделя метода ни, и разбирам, че хората го подлагат на критика, това е нашето мнение, ние сме почтени за това. Напълно обикновено е да бъдем подложени на критика за това и би следвало да приказваме за него. Но това, което за мен е значимо, е да кажа, че ние желаеме да бъде направено изменение в Конституцията. Ние желаеме да се придържаме към европейското предложение, което е реализирано тук след съвещания с Европейски Съюз, както сред двете държавни управления, по този начин и сред президентите на Северна Македония и България.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР