Германският кабинет одобрява планове за легализиране на канабиса за развлекателна употреба

...
Германското правителство одобри проектозакон в сряда, легализиращ закупуването и притежанието
Коментари Харесай

Германското правителство одобри проектозакон в сряда, легализиращ закупуването и притежанието на канабис за развлекателна употреба, като министърът на здравеопазването отблъсква критиките срещу противоречивите планове.

Законодателството ще позволи на възрастните да притежават до 25 грама (0,9 унции) канабис и да отглеждат до три растения за лична употреба.

На хората също така ще бъде разрешено да се присъединяват към „клубове за канабис“ с нестопанска цел до 500 членове, където лекарството може да бъде законно култивирано и закупено.

Законопроектът все още трябва да бъде одобрен от депутатите в германския парламент, които се завръщат от лятната си ваканция на 4 септември.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах нарече проектозакона "повратна точка" в отношението на Германия към канабиса.

По-спокойният подход би направил удари срещу черния пазар и престъпността, свързана с наркотиците, ще облекчи тежестта върху правоприлагащите органи и ще позволи по-безопасна консумация на марихуана, каза той в Берлин пресконференция.

На непълнолетните все още ще бъде забранено да използват лекарството и правителството ще стартира кампания, предупреждаваща за рисковете за здравето особено на младите хора, добави той.

„Концепцията, която представяме, е една от контролираните легализация“, каза той пред репортери.

„Искаме да ограничим потреблението и да го направим по-безопасно“, каза Лаутербах.

Предложеното законодателство е водещ проект на лявоцентристката коалиция на канцлера Олаф Шолц и ще остави Германия с една от най-либералните политики за канабис в Европа.

Но проектозаконът е по-малко амбициозен от това, което беше предвидено първоначално.

Плановете за разрешаване на широкоразпространената продажба на канабис в лицензирани магазини отпаднаха през април, след като Европейската комисия изрази опасения .

„Безотговорно“

Настоящото предложение обаче се натъкна на силна съпротива от страна на консервативни политици, лекари и служители на правоприлагащите органи.

Регионалният министър на здравеопазването на Бавария Клаус Холечек от опозиционната, дясноцентристка ХДС партия нарече плановете "безотговорни". Примери от чужбина показаха, че либерализацията не прави много за ограничаване на черния пазар, каза той.

Професионалната асоциация на педиатрите в Германия издаде съвместно изявление с други младежки здравни асоциации, "твърдо" осъждайки плановете, заявявайки, че те могат да насърчат консумацията на канабис сред младите хора.

Полицейските синдикати и съдиите също критикуваха законодателството като твърде бюрократично, опасявайки се, че то ще добави повече стрес към съдебната система, вместо да я облекчи.

Лаутербах каза, че приветства „противоречивите дискусии“, предизвикани от планове, но каза, че критиците не предлагат никакви решения.

Декриминализирането на лекарството, като същевременно се налагат редица ограничения и изясняват опасностите от употребата на канабис, „ще проработи“, настоя Лаутербах.

Правителствената кампания за обществено здраве в особено ще подчертае вредното въздействие на редовната употреба на канабис върху все още развиващия се мозък на хора под 25-годишна възраст, добави Лаутербах, тема, която според него все още е „табу“ сред родителите и в училищата.

Законодателството също така забранява марихуаната използване в рамките на 200 метра (218 ярда) от училище, младежка организация, детска площадка, спортни площадки или „клуб за канабис“.

Ако законопроектът бъде приет, правителството цели да преразгледа общественото въздействие на новото законодателство след четири години.

Редица държави вече смекчиха правилата относно употребата на канабис.

Уругвай стана първата страна в света, която легализира производството, разпространението и консумацията на марихуана през 2013 г.

В Съединените щати десетки щати включително Калифорния промениха законите си през последното десетилетие, за да позволят на хората да запалят.

Малта стана първата членка на Европейския съюз, която легализира канабиса за развлечение през 2021 г., докато Холандия толерира продажбата и употребата на канабис в т.нар. кафе магазини от 1970 г.

След като проучи примерите от други страни, Лаутербах каза, че е убеден, че германският план в сегашната му форма е "най-добрият опит за законодателство за канабиса досега".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР