Германският стартъп за електрически автомобили Next e.GO Mobile обяви, че

...
Германският стартъп за електрически автомобили Next e.GO Mobile обяви, че
Коментари Харесай

Стартъпът с интерес да прави електромобили у нас подготвя листване на борса

Германският стартъп за електрически коли Next e.GO Mobile разгласи, че приготвя листване на неназована фондова борса, което може да оцени компанията на 1,5  милиарда – 2 милиарда евро, съобщи.

Очаква се листването да стане факт в идващите 12 месеца.

Това е компанията, която подписа меморандум с българското Министерство на стопанската система за създаване на индустриална база с потенциал от 30 000 автомобила годишно у нас на стойност 140 млн. евро. Очаква се заводът край Ловеч да бъде подготвен и да стартира да създава електрически градски коли през 2023 година

Разглеждат се 2 разновидността за реализиране на листването – посредством общоприетоо обществено първично предложение или посредством така наречен SPAC – компания със специфична цел по придобиване. Това съставлява кухо сдружение, което се листва на борсата, където събира вложения от авансово контрактувани вложители, а по-късно придобива компанията, която желае да усили капитала си. Упражнението се практикува, с цел да се редуцира процедурата по утвърждение на проспект и да се заобиколят някои от условията за листване на компании. В началото на 2021 година привличането на кеш посредством SPAC сдружения бе извънредно известно, като по данни на Refinitiv единствено в Съединени американски щати за първите пет месеца на годината бяха подписани такива покупко-продажби на обща стойност от 100 милиарда $.

“Разглеждаме и двете благоприятни условия, защото те имат своите плюсове и минуси “, разяснява изпълнителният шеф Али Везвай. Той добави, че компанията има проект да създаде 300 000 коли през идващите 5 години.

Компанията бе предходната година от холандския фонд ND Industrial BV – с което смени формалното си название от e.GO Mobile на Next e.GO Mobile. Стойността на договорката не беше разкрита. Първоначалното сдружение е основано от професора в Университета в Аахен Гюнтер Шу. Преди това той има сполучлив екзит на друга своя компания за електрически транспортни средства – StreetScooter, която продава на немските пощи.

Оттогава компанията е в договаряния да отвори индустриални бази на няколко места – през декември 2020 година има подписано писмо за интерес с гръцката страна, а през май 2021 година Али Везвай оповестява за интерес за откриването на база в Мексико.

Колите на компанията имат 2 отличаващи характерности – батериите на колите  елементарно могат да се сменят и зареждането може да става ускорено от елементарен контакт, без нужда от зарядна станция.

Основният модел e.GO Life има пробег от 125 км и коства 26 560 евро в Германия, от които дължими от купувача са 16 990 евро поради бонуса, който страната заплаща за придобиването на незамърсяваща въздуха кола.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР