Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща още мащабна подкрепа за Украйна.

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща още мащабна подкрепа за Украйна.
Коментари Харесай

Германският президент обеща още подкрепа за Украйна в годишнината от руската инвазия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер даде обещание още огромна поддръжка за Украйна. Обещанието той направи по време на публична гала във връзка първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна. Тази годишнина се отбелязва през днешния ден с разнородни прояви и демонстрации в цяла Германия, съобщи ДПА.

" В момента Германия е най-големият покровител на Украйна на европейския континент, включително във връзка с военната помощ ", съобщи президентът на Германия на церемонията, състояла се в формалната резиденция на немските президенти - двореца " Белвю ". Съдомакин на събитието бе украинският дипломат в Германия Олексий Макеев. На церемонията участваха и немският канцлер Олаф Шолц, както и членове на неговото държавно управление.

" Въпреки всички оспорвани и от време на време разгорещени диспути, сигурен съм, че ще продължим да бъдем най-големият покровител на Украйна ", сподели президентът и добави, че " на Германия може да се разчита " в дълготраен проект.

Щайнмайер е от Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц , която бе мощно подложена на критика поради предишните си близки връзки с Русия. Избухването на войната предходната година обаче докара до съществено преосмисляне на немските връзки с Москва и най-много, когато се стигна до преустановяване на вноса на горива от Русия, отбелязва ДПА.

Дори и Путин да желае да завоюва с цялата си мощност, истината е, че " този, който разрешава осъществяването на убийства, който бомбардира Украйна и я раздира на части, който унищожава градове и отвлича деца, който оставя кръвта на личните си бойци да изтича ден след ден в безсмислени сражения, в никакъв случай няма да остане в историята като победител, той към този момент е изгубил борбата! ", акцентира Щайнмайер.

Германският президент добави, че помощта, която Западът оказва на Украйна да се отбрани не е това, което удължава войната, а, че в действителност самата Русия удължава спора. " Нито Украйна, нито нейните съдружници, а самата Русия, е тази, която отхвърля помирение ", сподели той.

В речта си през днешния ден Щайнмайер приказва и за предлагането на Пекин за реализиране на мир в Украйна, добавя Франс прес. 

Той изрази подозрения по отношение на градивната роля, която би могла да изиграе Китай за реализиране на мир в тази страна.

" Всяко градивно предложение, което ни приближава до един обективен мир, е добре пристигнало. Но към момента е подозрително, че Китай, една международна мощ, желае да играе такава градивна роля. Но в случай че подобен е казусът, тогава Китай не би трябвало единствено да приказва с Москва, само че и с Киев. Ако подобен е казусът, то тогава Китай би трябвало да се причисли и към голямото болшинство от страни и да се ангажира за мира под егидата на Организация на обединените нации ", съобщи Щайнмайер.

Украинският президент Володимир Зеленски се включи видеоконферентно  събитието и  благодари на Германия за нейната поддръжка. " Още от първите мигове на съветската инвазия Германия беше с нас. Германия ни оказва помощ да защитим Украйна от съветския гнет и Германия ще бъде с нас в деня на успеха ни за независимост ", сподели той.
Зеленски благодари особено на Щайнмайер и Шолц.

" Благодаря Ви, господин Президент. Благодаря, Олаф, за това, че вярвате в Украйна, в нашия народ и в полезностите, които споделяме за свободна, обединена и мирна Европа ", сподели той.

Украинският президент изрази убеденост в успеха на Украйна и сподели, че в този момент е моментът да се възвърне мирът благодарение на куража на украинския народ и на оръжията, с които разполага страната му.

Като част от деянията във връзка годишнината от войната в Украйна украинското знаме бе издигнато пред двореца, пред Райхстага и пред други здания в Берлин, оповестява организацията.
Изявления за войната направиха и редица немски министри, намиращи се отвън Германия в този миг.

" Както може да се чака не може да има никакви бизнес връзки с Русия и за в бъдеще, до момента в който тази брутална война продължава, няма да има никакви бизнес връзки с Русия, сподели финансовият министър Кристан Линднер в коридорите на среща на Г20 в индийския град Бенгалуру.

Многобройни празнувания, демонстрации, митинги и възпоменателни церемонии се организират из цяла Германия през днешния ден по случай годишнината, отбелязва ДПА.

Украинци и техни последователи възнамеряват да излязат през днешния ден следобяд провеждат да вземем за пример голяма  проява в Берлин, в която публично са се записали да вземат участие минимум 12 500 души. Под надпис " Никога няма да забравим " шествието ще стигне до Бранденбургската врата , където ще се причисли към друга проява, чийто надпис е " Подкрепи Украйна " и на която ще участват 12 000 души. Кметицата на Берлин Франциска Гифай и украинският дипломат Макеев също ще участват.

Ще се проведат и по-малобройни демонстрации, като някои от тях ще са на последователи на концепцията за договаряния с Русия вместо изпращане на оръжия за Украйна.

Същевременно съветски танк Т-72, потърпевш тежко във войната в Украйна, бе докаран и ситуиран пред съветското посолство в Берлин в символ на митинг.

А жива верига, дълга съвсем 60 км, ще бъде образувана сред Мюнстер и Оснабрук, северно от Дортмунд, като част от деянията във връзка годишнината от войната в Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР