Германският посланик Кристоф Айххорн в едно специално интервю за европейските

...
Германският посланик Кристоф Айххорн в едно специално интервю за европейските
Коментари Харесай

Посланикът на Германия: За българите от чужбина се говори като загуба за страната

Германският дипломат Кристоф Айххорн в едно особено изявление за европейските работи, Европейското състезание и обстановката в България за „ 120 минути “.

Ваше превъзходителство, господин Айххорн, добре пристигнали в предаването!

Много благодаря за поканата!

Удоволствието е мое. Кариерата Ви стартира като публицист. Коя е новината, която сте съобщили като водещ в радиото и която няма да забравите?

Мога да ви опиша една история, която е обвързвана с България. Преди повече от трийсет години падна Берлинската стена. Песните от това време към момента звучат в главите ни: песни за свободата, „ Четиридесет и пет години стигат “, „ Времето е наше “. При нас и по целият свят „ Вятърът на смяната “ на „ Скорпиънс “. Тъкмо бях минал от публицистиката към дипломацията. Работех в западногерманското посолство в Москва. Внезапно телефона ми звънна. Мениджърът на „ Скорпиънс “ се обади и споделя: „ Скорпиънс “ желаят да се срещнат с Михаил Горбачов. Аз седнал съм като напълно новак посланик и си мисля: „ Как в този момент да стигна до Горбачов? Той надали седи в Кремъл и чака да му позвъни телефонът ". Накрая успяхме. Можете да видите фотосите по какъв начин Михаил Горбачов и „ Скорпиънс “ се срещат. Като някогашен публицист и млад посланик да преживееш това и да можеш малко да окажеш помощ е доста огромна наслада.

Снимка: btvnovinite.bg И мислите ли, че опитът Ви на публицист ви оказа помощ в тази обстановка?

Предполагам, че да. Ако човек се замисли по какъв начин работи един публицист и по какъв начин работи един посланик? Ние и двамата с Вас сме любопитни, открити, обичаме да се поддържаме връзка с другите хора. Интересуваме се от цяла история, а освен от някакви елементи. Искаме да разкажем една приключена история. Това прави журналистът, това прави и дипломатът. Ние имаме един и същи професионален стандарт. Това значи, че приказваме с хората другарски и с почитание. Но в същото време резервираме и една професионална отдалеченост. Когато по този метод се работи като публицист и като посланик, тогава се стига до същността на историята. И за това става дума и в двете специалности.

Абсолютно. Но има и една дребна разлика. Когато си посланик и приказваш обществено, би трябвало да го правиш дипломатично, д избираш думите си, а особено през днешния ден от журналиста се чака да е пряк, допустимо най-директен.

Някои хора са на мнение, че публицистиката е обвързвана с доста говорене, а дипломацията с безмълвие. Говори или млъкни. Мисля, че това e неточност. Защо? Нас двамата, в публицистиката и в дипломацията, ни свързва една съществена задача. А точно служим на обществото. И в случай че ние го разберем вярно, тогава по сходен метод ще преглеждаме тематиките. Да се приказва за сложните тематики, нищо да не се премълчава. Ние, в другите специалности, единствено обмисляме, по кои канали да го създадем. Обаче да се мисли, че един посланик мълчи по доста въпроси, ще бъде неточност.

Какво мислите за моментното положение на България директно преди изборите?

Пътувам доста из страната. Говоря с доста хора от цялото общество - политици, икономисти, публицисти, студенти, Неправителствени организации. Моето усещане е, че има голям капацитет в България за едно положително развиване. Германско–българската комерсиална камера прави непрестанно анкети. Над деветдесет % от немските компании, който работят тука са удовлетворени от инвестицията си и биха вложили отново. Съвсем близо до немското посолство се намира нещо като стартъп регион. Отивам от време на време там, с цел да науча нещо ново от младите, които работят там. Изглеждат като всички стартъп хора по света, с обърната бейзболна шапка на главата. Там видях, че вършат приложения за една огромна немска телевизионна верига. Това значи, че в случай че един немски фен се интересува от някоя стратегия и стартира да клика, тогава попада на една апликация, която идва от София, на немски или на британски език. Ако видите този капацитет, тогава ще дойдете до четири красиви български думи: положително, ужасно, готино, ултра крепко. Това е всичко. Също по този начин може да се добави и капацитета на българите от чужбина. За българите от чужбина се приказва като загуба за страната. Моето усещане е, че вие сте огромни патриоти. Българите обичат България без значение къде живеят. Ако този капацитет се употребява повече, с цел да се развива на България, това сигурно ще е доста, доста добре. Същевременно би трябвало да бъдем трезви. Препятствия има. Ние всички ги знаем Това са бюрокрацията, проблемите с върховенството на закона, въпросът: " Правилно ли се организират публичните поръчки? Честни ли са? Коя роля играят съдилищата? “. Има тематики, върху които сигурно би трябвало да се продължи да се работи, в случай че има предпочитание да се продължи да се употребява този капацитет. Германия е извънредно непосредствен сътрудник на България и ние на драго сърце ще продължим да работим с вас по всички тези тематики.

Снимка: btvnovinite.bg Без да се опитам да ви замесвам предизборно в политически мнения, кажете ми - по какъв начин желаете да видите България след лятото?

След лятото ще става дума за това, всички мощни страни, свързани с позитивния капацитет да се развиват, да се употребяват и да се надграждат. И в същото време ще става дума и за това, към описаните трудности да се подходи интензивно и поредно. И в този случай Германия, в случай че България желае, може да бъде мощен сътрудник. Има доста стратегии, върху които работим дружно. Това важи за стопанската система, за студентите. Много настоящо. Бундестагът в Германия предлага една стратегия, интернационална парламентарна стипендия. Има доста благоприятни условия най-много младежите в България да развият капацитета си. Ако се интересуват повече да отидат на sofia-diplo.de/facebook. Там ще намерят всичко. А изпод едно квадратче на което написа " харесва ми ". Ако ви харесва, моля- харесайте го.

И най-после. Само да кажа нещо на сътрудниците. Колеги, може ли да върнете предходния колаж с българското и немското знаме? Това ме подсеща най-после - още ли мислите, че нашите двустранни връзки са мощни като мощната българска ракия?

Снимка: btvnovinite.bg Домашна ракия. Така е. Така е. Забелязвам го ежедневно. Всеки ден. Радва ме доста. Всичко, което вършим ние като немско посолство тук и всички други германци, които се усещат доста добре в България: бизнесът, Гьоте институтът и доста студенти, го вършим на драго сърце. Знам, че това се отнася и за българите, които работят в Германия. Ние от дълго време сме другари и сме част от фамилията на Европейския съюз. И това е духът, с който ние вършим тези неща дружно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР