Германският министър на здравеопазването Йенс Спанс е заявил, че ако

...
Германският министър на здравеопазването Йенс Спанс е заявил, че ако
Коментари Харесай

Брекзит без сделка може да доведе до недостиг на лекарства в ЕС

Германският министър на опазването на здравето Йенс Спанс е декларирал, че в случай че Англия напусне блока без договорка, десетки хиляди медицински произведения могат да станат недостъпни.

Въпреки че бе ясно, че излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз ще сътвори проблеми с лицензирането на голям брой артикули, дефицитът на медикаменти се оказва непредвидена заплаха за страните от блока, написа DW.

По думите на Спанс измежду медикаментите, които могат да станат недостъпни са кардиостимулаторите, медицинските импланти и средства за взимане на кръвни проби. Недостигът на инвитро диагностични артикули, които, да вземем за пример, се употребяват за тестване за вируса HIV при кръводаряване на патогени, са най-необходимите, защото неналичието им може да сътвори доста съществени последици.

" В случай на Бекзит без договорка е рационално да се планува, че десетки хиляди медицински артикули ще изгубят формалния си достъп до пазара в Европейски Съюз и няма да са налични за жителите на страните членки ", споделя Спанс.

Проблемът е там, че Европейският съюз би имал компликации да откри експерти, които да сертифицират артикули, валидирани до момента от английски специалисти от името на целия блок. Брюксел и страните членки би трябвало да договорят спешен проект, по който да работят при положение, че се реализира Брекзит без договорка.

Необходимо е да се форсира процедурата по намиране на специалисти, които да се заемат със узаконяването на медикаментите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР