Германският министър на отбраната Борис Писториус настоява бюджетът за отбрана

...
Германският министър на отбраната Борис Писториус настоява бюджетът за отбрана
Коментари Харесай

Германският министър на отбраната иска рязко покачване на военния бюджет

Германският министър на защитата Борис Писториус упорства бюджетът за защита за 2024 година да бъде нараснал с 10 милиарда евро, с цел да могат да бъдат попълнени изчерпаните ресурси от муниции, съобщи Ройтерс, като се базира на немското списание “Шпигел ”.

Неговото министерство изрази опасения, че специфичният фонд на стойност 100 милиарда евро, разгласен от канцлера Олаф Шолц предишния февруари, не планува средства за покупката на муниции. Очаквани нараствания на заплати след идващия кръг на договаряния за заплащането биха могли в допълнение да лимитират опцията за вложения.

Говорител на министерството на защитата в Берлин пренасочи запитвания по въпроса към министерството на финансите, което дава отговор за бюджетното обмисляне.

“Ние не разясняваме продължаващите сега диалози. Но е ясно, че се нуждаем от непрекъснато увеличаващ се защитителен бюджет, с цел да подсигурим потребностите на въоръжените сили и да можем да реагираме на изискванията, като инфлацията и повишението на цените ”, добави представителят.

Въпреки че Берлин разчита на фонда на стойност 100 милиарда евро, с цел да заплаща за нова военна техника, постоянният бюджет за защитата за 2023 година в действителност е по-нисък с към 300 милиона евро, показва Ройтерс. Общата му стойност от към 50 милиарда евро към момента е доста под прага от 75 милиарда евро или 2% от брутния външен артикул на Германия, достигането на който е част от отговорностите, които страната е поела към НАТО.

Източник от министерството на защитата сподели, че даже преди началото на съветската инвазия в Украйна на Германия не са достигнали 20 милиарда евро, с цел да доближи задачата на НАТО за струпване на ресурси от муниции.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР