Германският министър на околната среда Свеня Шулце планира законово да

Германският министър на околната среда Свеня Шулце планира законово да ...

Германия иска фирмите за предмети за еднократна употреба да плащат за почистване.Германският министър на околната среда Свеня Шулце планира законово да принуди компаниите, които произвеждат продукти за еднократна употреба като цигари или чаши за кафе, да дават своя принос в почистването и поддръжката на улици и паркове, предаде ДПА.

Безотговорното замърсяване на обществените пространства излиза от контрол, заяви Шулце в Берлин. За да помогнат да се намали замърсяването, компаниите трябва да помагат финансово на общините. Шулце планира да представи законова рамка за тези мерки до 2021 година.

Целта е компаниите да бъдат насърчени да произвеждат повече предмети за многократна употреба.

Германската асоциация на местните комунални служби съобщи, че ще направи представително проучване в продължение на година, за да определи каква част от боклука на обществените места е от опаковки за еднократна употреба и цигари.

Президентът на асоциацията Михаел Еблинг каза, че до две трети от съдържанието на обществените отпадъци са еднократни опаковки. В град Маниц, където Еблинг е и кмет, еднократните опаковки представляват 120 тона боклук годишно. /БТА

Източник: dnevnik.bg