Германският канцлер смята президента на САЩ за разрушител на световния

...
Германският канцлер смята президента на САЩ за разрушител на световния
Коментари Харесай

Меркел: Заради Тръмп, всичко е капут. Освен Путин

Германският канцлер счита президента на Съединени американски щати за унищожител на международния ред, на фона на който кримският въпрос губи своята новост

В Германия не престават да разискват сензационното изказване на Меркел, към депутатите от долната камара на немския парламент, която сподели, че призракът на международната рецесия се материализира. По този метод тя разяснява опасността на президента Тръмп да вкара мита за вноса на коли от Европа. Според канцлера, германците ще получат най-тежкия си удар за цялата история след края на войната.

Аналитичното издание Trib Live дружно с специалистите на CNBC и Associated Press приготвиха специфичен бюлетин за икономическите връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в светлината на речта на Меркел. След като прочетете този документ, ще останете с възприятието, че доста скоро за всички ще настъпи капут.

Може би по тази причина в речта си за първи път Меркел съобщи, че като водач на най-голямата стопанска система в Европа, тя е решена да се бори за оцеляването на световните институции, появили се след Втората международна война и подложени на мощни офанзиви от администрацията на Тръмп. „Международната финансова рецесия (2008-2009), в никакъв случай нямаше да бъде позволена толкоз бързо, в случай че не бяхме работили дружно в дух на партньорство, напомни Меркел.

Лидерът на Федерална Република Германия заобикаля термина „търговска война“, наричайки митническата борба стопански спор. Тя изясни, че Тръмп се пробва да маневрира сред Европейски Съюз и КНР, като предлага на някои европейски компании да заемат освободената ниша от китайските артикули. Берлин обаче твърдо поддържа Пекин, и предизвести своите фирмите, че е против такива практики.

Възможно е и ответните ограничения на Китай за 34 милиарда $ като ответна мярка на въведените от Тръмп цени върху китайските артикули да са съгласувани с Германия, тъй че под митата да попаднат и такива американски артикули като недопечен нефт, соя и морските блага. Основните бенефициенти на китайския „отговор“ станаха Русия и Иран, както и индиректно Германия, която се интересува от евтиния съветски газ.

Между другото Меркел сподели, че занапред нататък интернационалните тарифни спорове със Съединените щати се основават на правилото „око за око“. Европейски Съюз, въпреки и със забавяне, отговори на митата за стоманата и алуминия с насрещни мита на вноса за Щатски долар 3,25 милиарда $. С други думи, дейностите на участниците в митническия спор е серпантина, която ще докара до рисково понижаване на общия размер на международната търговия.

Ако Белия дом не спре своите търговски войни, тогава положителните времена за Европа ще приключат бързо, макар днешния напредък. И канцлерът на Германия заплаши своите депутати с американската, а не с съветската опасност. Досега германците успяваха да преориентират износа си на коли в Китай, като изтласкаха американски съперници оттова. Но какво ще се случи на следващия ден, в случай че покупателната дарба на китайците бъде подкопана от внезапното понижаване на износа, откакто втори подобен пазар в света просто не съществува.

Освен това Вашингтон съвсем намерено приканва Пекин да се откаже от европейските артикули и да ги размени с американски. Тогава чудовищният търговски дисбаланс сред Съединени американски щати и КНР ще изчезне, а с него и аргументите за митническия спор. По този метод Тръмп демонстрира отношението си към съдружниците от Стария свят.

На този декор се разсъни Париж, който макар „глобализма на Берлин“, мечтае Тръмп и Си Дзинпин дефинитивно да се скарат и той да заеме комерсиалните позиции, освободени в тези два международни пазари. Икономисти от френската банка Natixis имат вяра, че европейските (да се схваща френските) производители на коли, самолети, химикали, компютърни чипове и заводско съоръжение могат да поемат част от двата пазара, в случай че комерсиалната война избухне в цялостен мащаб, само че за тази цел Петата република най-вероятно ще би трябвало да напусне Европейски Съюз.

Но всичко това зависи доколко американският президент желае да отиде надалеч в осъществяването на националните си стопански проекти за протекционизъм?

Информацията от Америка ни споделя, че настоящето ръководство на Белия дом е решително в правилността на стъпките си, и затова няма да спре. Американската компания за набиране на личен състав Glassdoor заяви, че за първи път от доста години дефицитът на работна ръка в Съединени американски щати докара до внезапно повишаване на заплатите. Така да вземем за пример към юни 2018 година със 7,3% е увеличена заплатата на водачите на товарни коли, с 6,8% на експертите в електронната търговия и с 5,1% на работещите в заводите. Увеличено е и заплащането на нископлатените категории като касиерите в банки и продавачите на дребно.

Днес, съгласно изследване на Галъп, от юли 2018 година, 55% от всички американци имат вяра, че най-хубавите им дни предстоят. Трудно е да си представим какво би могло да накара Тръмп да изостави идващите си проекти за протекционизъм, в случай че американската стопанска система всякога получава подтик за развиване от новите митнически ограничавания на китайски или европейски артикули. Сега изборната поддръжка на Тръмп нараства със скокове, а с това и възможностите му за преизбиране през 2020 година

В това отношение пророчеството на канцлера Меркел за дълготрайна международна икономическа рецесия има действителна основа. Интересното е, че доста европейски политици към този момент не възприемат антируската изразителност, на „арогантните“ американци. Логично е да се чака, че германците и французите ще стартират да натискат украинците като трансатлантически протежета. В последна сметка „приятелят на моя зложелател е и мой враг“.

В тази връзка, в кулуарите, както в Берлин, по този начин и в Париж, считат, че през днешния ден картите са необикновено удобни за Путин. Ако и през 2020 година Тръмп все по този начин седи на стола си, то след 2024 година кримския въпрос разумно ще се трансформира в прост териториален спор, а такива има над 100 в света.

(Превод особено за „ Труд “ Павел Марков)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР