Германският канцлер Олаф Шолц в четвъртък призова Китай да не

...
Германският канцлер Олаф Шолц в четвъртък призова Китай да не
Коментари Харесай

Германия към Китай: Използвайте влиянието си в Москва за изтеглянетo на руските войски


Германският канцлер Олаф Шолц в четвъртък прикани Китай да не изпраща оръжия, с цел да оказва помощ на войната на Русия в Украйна и вместо това изиска от Пекин да упражни напън върху Москва да изтегли своите сили. В тирада пред немския парламент Шолц сподели, че е разочароващо, че Пекин се е въздържал да осъди съветската инвазия, макар че приветства напъните му за нуклеарна деескалация.

Китай отхвърли каквото и да е желание да въоръжава Русия и един от неговите висши дипломати съобщи пред Организация на обединените нации на 23 февруари, че " изпращането на оръжия няма да донесе мир ", а ще налее " масло в огъня ".
Забележките на Шолц подчертаха по какъв начин интернационалният отговор на войната в Украйна задълбочава световните разделения, защото Китай и Индия се въздържаха да осъдят съветската инвазия или да се причислят към Запада в налагането на наказания.

Германия съобщи, че възнамерява да противодейства на съветската " агитация " на договарянията тази седмица, до момента в който Русия в четвъртък упрекна западните страни, че са трансформирали събитието във " фарс ". Съединени американски щати изследват околните си съдружници за опцията да наложат нови наказания на Китай, в случай че Пекин даде военна поддръжка на Русия за нейната война в Украйна, споделиха източници пред Ройтерс тази седмица.

„ Моето обръщение към Пекин е ясно: използвайте въздействието си в Москва, с цел да настоявате за изтеглянето на съветските войски “, сподели Шолц под бурните овации на депутатите. И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия.

Ролята на Китай във войната сред Русия и Украйна се чака да бъде измежду обсъжданите тематики, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещне с Шолц в Белия дом в петък.

Откровеното обръщение на Шолц към Пекин идва в миг на нараснало напрежение сред Съединени американски щати и Китай и когато Германия също преоценява какви връзки желае с Китай, който до момента беше жизненоважен експортен пазар за немски артикули.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР