Германският канцлер Олаф Шолц призова лидерите на НАТО, които ще

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова лидерите на НАТО, които ще
Коментари Харесай

Шолц: НАТО да се съсредоточи върху укрепването на бойната мощ на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц прикани водачите на НАТО, които ще се срещнат във Вилнюс през юли, да се съсредоточат върху увеличението на бойния потенциал на Украйна по време на продължаващата контраатака, съобщи Агенция Франс Прес.


" Самото украинско държавно управление съобщи, че участието в НАТО не стои на дневен ред, до момента в който Русия води война против Украйна ", съобщи Шолц пред депутатите. " Ето за какво предлагам във Вилнюс да се съсредоточим върху това, което сега е безспорен приоритет - а точно да укрепим бойната мощност на Украйна. "

Ключов въпрос, който ще бъде издигнат на срещата на 11-12 юли, ще бъдат бъдещите връзки сред Украйна и НАТО, съобщи Шолц.

Успоредно с това Шолц съобщи, че Германия ще работи с сътрудниците от Г-7 и Европейски Съюз, както и с Киев, с цел да създаде " ефикасни и дълготрайни задължения в региона на сигурността ". Те ще подсигуряват, че Украйна ще получи устойчива военна поддръжка, както и нужната икономическа мощ, с цел да се отбрани от съветската експанзия, добави той.

Според него диалозите във Вилнюс ще изпратят " мощен сигнал " за трансатлантическо съдействие и увереност.

Шолц прикани също турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от опълчването си на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

„ Швеция би трябвало да седне на масата за срещи на върха като съдружник на НАТО “, съобщи Шолц пред депутати в Берлин. " И аз приканвам избрания отново турски президент Ердоган в този момент да разчисти пътя за това, както всички дружно взехме решение предходната година в Мадрид. "

Германия ще извърши задачата на НАТО за двупроцентни разноски от идната година, откакто войната на Русия в Украйна провокира сериозна смяна в политиката на Берлин в региона на защитата.

Ние подсигуряваме, че Бундесверът най-сетне ще получи нужното му съоръжение, включително и посредством консумиране на 2% от нашия Брутният вътрешен продукт за защита за първи път от десетилетия, считано от идната година ", съобщи Шолц пред депутатите в Народното събрание.

През последните години разноските на Германия за защита доближиха едвам към 1,5%, само че войната на Русия в Украйна провокира сериозна смяна в политиката на Берлин. Освен че изпраща въоръжение на Украйна, Германия се впуска в всеобщи военни разноски, с цел да попълни износените си ресурси - от изтребители до танкове и системи за противовъздушна защита. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР