Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая с

...
Германският канцлер Олаф Шолц обеща бързо изясняване на случая с
Коментари Харесай

Шолц обеща бързо изясняване на случая с изтеклия запис, на който се обсъждат ракети Таурус за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание бързо изясняване на случая с излъчения от съветска медия аудиозапис на офицери от немските военновъздушни сили, които разискват поддръжката за Украйна, съобщи ДПА.

Това е " доста сериозен въпрос ", съобщи Шолц по време на аудиенция във Ватикана в събота.

Разговорът сред немски офицери бе оповестен в петък от съветската журналистка и основна редакторка на държавната телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. В него високопоставени представители на военновъздушните сили разискват теоретичните благоприятни условия за разполагане на немски крилати ракети " Таурус " в Украйна, напомня ДПА.

Шолц неведнъж е изключвал опцията страната му да даде въпросните ракети на Украйна с аргумента, че се притеснява Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

Германското министерство на защитата в събота съобщи, че евентуално е бил прехванат вътрешен диалог сред висши офицери от военновъздушните сили. " В момента не можем да кажем сигурно дали са направени промени в записаната или транскрибираната версия, която се популяризира в обществените мрежи ", сподели пред ДПА говорителка на ведомството.

В записа се загатва и че британците имат " няколко души на терен " в Украйна по отношение на разполагането на техните крилати ракети " Сторм шадоу " в страната.

Някои виждат това като индикация, че френските и английските сили оказват помощ при контрола на задачите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон незабавно отхвърли тези изказвания.

По-рано тази седмица Шолц аргументира пред публицисти отхвърли си да даде на Киев ракети " Таурус " с думите, че това може да наложи изпращането на немски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. " Това е оръжие с доста огромен обхват ", уточни Шолц в Берлин, представен от изданието " Полтиико ". " А това, което вършат британците и французите във връзка с контрола на задачите и поддръжката на контрола на задачите, не може да се направи в Германия ", добави Шолц.

Заключението на немския канцлер, че английски и френски личен състав ръководи крилати ракети, предоставени на Украйна, е " неправилно, безконтролно и съставлява пестник за съдружниците ", съобщи в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на английския парламент Алиша Кернс, добавя " Политико ".

Запитан от кореспондент на ДПА в събота за вероятните дипломатически последствия от прехванатия продан на информация сред Бундесвера, Шолц съобщи: " В момента този въпрос се обяснява доста деликатно, доста интензивно и доста бързо ".

Инспекторът на военновъздушните сили Инго Герхарц е бил измежду присъстващите на срещата, за която се твърди, че е била в подготовка за брифинг за министъра на защитата Борис Писториус.

Размяната на отзиви, която се чува в записа, се отнася до въпроса дали крилатите ракети " Таурус " теоретично биха имали потенциала да разрушат издигнатия от Русия моста към Кримския полуостров. Германските офицери разискват и тематиката дали Украйна би могла да нанесе сходен удар без присъединяване на Бундесвера. В записа също по този начин излиза наяве, че немските законодатели не са склонни да дават на Киев крилати ракети.

По-рано в събота източници обявиха пред ДПА, че записът е същински и че полемиката е била извършена посредством основана в Съединени американски щати платформа за онлайн конференции " Вебекс " (Webex).

Германското министерство на защитата ревизира дали връзката е била прехваната. " Федералната работа за военно контраразузнаване е подхванала всички нужни ограничения ", съобщи в петък говорителка ведомството.

" Възниква въпросът дали това е еднократен случай или систематичен проблем в региона на сигурността ", сподели Константин декор Ноц, ръководител на парламентарната комисия за контрол над немските разследващи служби. 

" Спешно би трябвало да повишим сигурността и контраразузнаването си, тъй като явно сме уязвими в тази област ", съобщи Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на Комисията по защита в Бундестага, пред немската медия Ар Ен Де. Тя уточни, че шпионажът е " част от инструментариума на хибридната война на Русия " и че не е изненадващо, че диалозите са били прехванати. " Беше единствено въпрос на време това да стане обществено притежание ", сподели още Щрак-Цимерман.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР