Германският канцлер Олаф Шолц коментира в сряда, че ЕС трябва

...
Германският канцлер Олаф Шолц коментира в сряда, че ЕС трябва
Коментари Харесай

Шолц иска реформи в ЕС за да не може държави-членки да блокират външната политика

Германският канцлер Олаф Шолц разяснява в сряда, че Европейски Съюз би трябвало да реформира разпоредбите си за гласоподаване в основни области като външната политика , преди да може да одобри нови страни-членки като Украйна, оповестява " Политико ".

Говорейки пред Бундестага в Берлин преди срещата на върха на Европейския съвет този четвъртък и петък в Брюксел, Шолц сподели, че уверено ще упорства за одобрение както на Украйна, по този начин и на Молдова като претенденти за участие в Европейски Съюз.

" Ще положа всички старания в Европейския съвет, с цел да подсигурявам, че целият Европейски Съюз ще каже единомислещо " Да " " на кандидатурите на Украйна и Молдова за участие, сподели канцлерът, като в същото време настоя Европейски Съюз да бъде " кадърен да одобри нови членове. "

Той твърди, че Европейски Съюз би трябвало да промени разпоредбите си за гласоподаване с квалифицирано болшинство , за да спре обособените страни да блокират решенията . Той особено загатна външната политика като една област , в която е нужна такава смяна.

Шолц по-рано сподели, че смяната в разпоредбите за гласоподаване може да бъде решена бързо , в случай че всички страни от Европейски Съюз дадат своето утвърждение. Въпреки това няколко страни от Европейски Съюз, в това число Франция, към този момент повдигнаха възражения против отвод на правото си на несъгласие в основни области като външната политика.

Германският канцлер също се застъпи в интерес на по-широки " институционални промени " на Европейски Съюз , които евентуално ще изискват комплицирана смяна на контракта, и сподели, че сходни промени " би трябвало да се употребяват за подсилване на демокрацията и върховенството на закона в Европейски Съюз ".

Освен това той прикани за " проект Маршал " за възобновяване на Украйна след войната и сподели, че Германия ще упорства за основаване на " интернационална експертна конференция на високо равнище " за съгласуване на напъните за възобновяване.

Шолц сподели също, че Украйна и Русия са към момента " надалеч, надалеч " от мирните договаряния , " тъй като Путин към момента има вяра във опцията за налагане на диктаторски мир " на своя комшия.

Следователно, сподели Шолц, Германия и нейните съдружници би трябвало непоколебимо да поддържат глобите против Русия , както и да продължат доставките на оръжия за Украйна, " до момента в който Путин най-сетне признае колосалната си неточност ".
 Фон дер Лайен приканва за квалифицирано болшинство във външнополитическите решения на Европейски Съюз
Фон дер Лайен приканва за квалифицирано болшинство във външнополитическите решения на Европейски Съюз

Така държава-членка няма да може да блокира бързи и значими решения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР