Германският канцлер Ангела Меркел използва посещението си в Албания вчера,

...
Германският канцлер Ангела Меркел използва посещението си в Албания вчера,
Коментари Харесай

Меркел призова Западните Балкани да се фокусират върху членство в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел употребява визитата си в Албания през вчерашния ден, с цел да призове водачите на шестте страни на Западните Балкани да засилят районното съдействие в устрема си към участие в Европейския съюз.

Меркел разяснява, че колкото по-силна е тази кооперация, „ толкоз по-силен ще бъде Берлинският развой “. Берлинският развой е стратегия, която тя започва през 2014 година за усилване на районното съдействие сред страните от Западните Балкани, написа „ Асошиейтед Прес “.

„ От геостратегическа позиция Европейски Съюз, или съответно Германия, има собствен личен интерес към участието на страните в Европейски Съюз “, разгласи Меркел на конференция. Западните Балкани включват Албания, Босна, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна Гора. Всички те са на разнообразни стадии от пътя към заветното участие в блока.

Напредъкът им в интеграцията се забави в последно време поради застоялия интерес на Европейски Съюз към разширението и годините на дипломатически разтърсвания, пред които бе изправен, основно поради Брекзит.

След ветото на България стартирането на договарянията за участие в Евросъюза на Северна Македония бе отсрочено, макар че останалите критерии са изпълнени. „ Европейски Съюз би трябвало да държи на думата си и не постоянно да предлага нови условия още веднъж и още веднъж, защото няма интерес – може би заради вътрешни аргументи в някои страни – да форсира процеса на присъединение. Това провокира отчаяние и мога да схвана това отчаяние. Трябва да си имаме доверие “, разясни немският канцлер в последните си дни на поста.

В сръбската столица Белград, която Меркел посети в понеделник, тя означи наличието на други ухажори за балканските народи, като Русия и Китай.

Междувременно съгласно албанския министър председател Еди Рама наличието на канцлера ще липсва доста в района. Тя обаче увери аудиторията си, че „ всеки немски канцлер ще има сърце за този район “.

Меркел няма да се кандидатира за поста на канцлер, който заема от 2005 година насам. Нейният правоприемник ще стане явен дефинитивно след изборите на 26 септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР