Германският група издател Аксел Шпрингер, собственик на медиите Политико“, Ди

...
Германският група издател Аксел Шпрингер, собственик на медиите Политико“, Ди
Коментари Харесай

Собственикът на „Билд“ и „Политико“ съкращава кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

Германският група издател " Аксел Шпрингер ", притежател на медиите „ Политико “, „ Ди Велт “ и „ Билд “ се готви да направи огромни съкращения, заявявайки, че публицистите към този момент ще могат да бъдат заменяни от изкуствен интелект, оповестява „ Гардиън “.

" Шпрингер " приканва медиите да се съсредоточат върху проверяващата публицистика и истинските мнения, до момента в който компанията се приготвя за съкращения на работни места в немските вестници „ Ди Велт “ и „ Билд “. Изпълнителният шеф на немската медийна група съобщи, че публицистите са изложени на риск да бъдат сменени от системи с изкуствен интелект като ChatGPT.
Председателят на Надзорния съвет на " Аксел Шпрингер " доктор Джузепе Вита
Изявлението беше направено в миг, когато издателят се пробва да усили приходите на немските вестници и да ги трансформира в " напълно цифрова медийна компания ". Той съобщи, че предстоят съкращения на работни места, защото автоматизацията и изкуственият разсъдък от ден на ден редуцират доста от работните места, които подкрепят производството на публицистиката.

" Изкуственият разсъдък има капацитета да направи самостоятелната публицистика по-добра, в сравнение с в миналото е била - или просто да я размени ", съобщи основният изпълнителен шеф Матиас Дьопфнер във вътрешно писмо до чиновниците.

По думите му инструментите на изкуствения разсъдък като известния ChatGPT дават обещание " гражданска война " в информацията и скоро ще бъдат по-добри в " обобщаването на информация " от човешките публицисти.

" Разбирането на тази смяна е от значително значение за бъдещата жизненост на едно издателство ", сподели Дьопфнер. " Само тези, които основават най-хубавото автентично наличие, ще оцелеят. "
Главният изпълнителен шеф на медийната група Матиас Дьопфнер
" Шпрингер " не посочи какъв брой от чиновниците си може да редуцира, само че даде обещание, че няма да се редуцира броят на " репортерите, създателите или профилираните редактори ".

В писмото си до чиновниците Дьопфнер декларира, че медиите би трябвало да се съсредоточат върху проверяващата публицистика и истинските мнения, а разкриването на " същинските претекстове " зад събитията ще остане работа за публицистите.

" Аксел Шпрингер " не е първият издател на вести, който се заема с потреблението на изкуствен интелект при основаването на наличие. През януари BuzzFeed разгласи, че възнамерява да употребява изкуствен интелект, с цел да " усъвършенства " наличието си и онлайн викторините. Издателят на английските вестници " Дейли Мирър " и " Дейли Експрес " също изследва опциите за потребление на ИИ, като сътвори работна група, която да прегледа " капацитета и рестриктивните мерки на машинното образование като ChatGPT ", съобщи основният изпълнителен шеф на групата пред „ Файненшъл Таймс “.

От стартирането си през ноември предходната година ChatGPT събра повече от 100 милиона консуматори и форсира от дълго време предстоящата равносметка за това дали някои работни места могат да бъдат съкратени от изкуствения разсъдък. Програмата може да генерира извънредно комплицирани текстове от елементарни поръчки на потребителите, като основава всичко - от есета и молби за работа до стихотворения и художествени творби. ChatGPT е широкообхватен езиков модел, подготвен в неща от качване в системата на милиарди думи до ежедневни текстове от цялата мрежа. След това той употребява целия този материал, с цел да предсказва думи и фрази в избрани последователности. Но точността на отговорите му беше сложена под въпрос. Австралийски учени са разкрили образци за това, че системата е изфабрикувала препратки от уеб страници и е посочвала подправени цитати.

Използването на изкуствен интелект в публицистиката също се оказа противоречиво.

Съобщава се, че софтуерният уеб страница CNET употребява инструмент с изкуствен интелект, с цел да генерира публикации, които по-късно се сканират от човешки редактори за акуратност преди издание. През януари уебсайтът призна, че програмата има някои ограничавания, откакто отчет на уеб страницата за софтуерни вести Futurism разкри, че повече от половината от историите, генерирани посредством принадлежности на ИИ, би трябвало да бъдат редактирани за неточности. В един от образците CNET е бил заставен да направи съществени корекции в обяснителна публикация за комплицираната рента, която е съдържала редица неточности. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР