Германският гигант за производство на автомобили Volkswagen (VW) ще предложи

...
Германският гигант за производство на автомобили Volkswagen (VW) ще предложи
Коментари Харесай

Porsche излиза на борсата, търси 75 млрд. евро

Германският колос за произвеждане на коли Volkswagen (VW) ще предложи акции на Porsche  на борсата, като се надява да набере 75 милиарда евро. Първичното обществено предложение (IPO) планувано във Франкфурт на 29 септември, заяви Военновъздушни сили.

Инвеститорите през днешния ден чакат проспекта, с цел да запишат акции на Porsche. Търговията се чака да бъде второто най-голямо IPO в Германия и третото най-голямо в Европа.

„ Сега сме първоначално с проектите за IPO за Porsche и приветстваме уговорката на нашите съществени  инвеститори “, означи основният финансов шеф на VW Арно Антлиц.

Компанията VW съобщи, че ще оцени привилегированите акции на Porsche на 76,50 евро до 82,50 евро за акция, което ще даде на производителя на спортни коли пазарна оценка от 70 милиарда до 75 милиарда евро. Обявената сума обаче, е под по-рано поставената цел за оценка до 85 милиарда евро - на фона на опасенията на вложителите от възходящите лихвени проценти и евентуална световна криза.

VW съобщи, че ще набере до 9,4 милиарда евро от продажбата на дялове, които ще бъдат вложени в прехода към електрически транспортни средства и за разноски за разработка на програмен продукт.

Ако IPO-то се организира, VW съобщи, че ще организира среща за вложителите през декември, когато възнамерява да предложи разпределение на специфичен дял - 49% от общите брутни доходи - от продажбата на акции на акционерите.

Сделката идва, макар че релативно малко компании са листнали акции в Европа тази година – континентът е изправен пред енергийна рецесия, висока инфлация и повишение на лихвите.

Съгласно проекта за IPO фамилията Porsche-Piech - което загуби контрола върху емблематичната марка на VW преди повече от десетилетие - ще заплати награда за придобиване на акции, което ще му върне забележителна власт за взимане на решения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР