Германският Бундестаг трябва да намери баланс между отбраната на държавата

...
Германският Бундестаг трябва да намери баланс между отбраната на държавата
Коментари Харесай

Германската N-TV: При сегашното състояние на Бундесвера неговата модернизация няма да е скоро

Германският Бундестаг би трябвало да откри баланс сред защитата на страната и присъединяване си в задгранични интервенции, оповестява на уеб страницата си телевизия N-TV под заглавие „ Von der Leyen kämpft mit der Realität ”. Ако обаче се погледнат проектите на военния министър Урсула фон дер Лайен с отчитане на настоящето състояние на войската, то нейните упоритости наподобяват много повишени, смята създателят на обявата Иссио Ерих.

Външно наподобява, че за проектите на министър Лайен моментът в този момент е най-подходящ. Доналд Тръмп заплашва с излизане от НАТО, в случай че Европа не стартира да влага повече средства във военния бранш. Русия оказва напън над източната част на континента, сплотеността на Европейски Съюз е сложена под опасност поради Брекзит. Това е най-подходящото време за вложения в Бундесвера, написа създателят.

Подобни промени се сблъскват с основополагаща алтернатива: армиите съвсем постоянно се въоръжават в отговор на събития, които към този момент са станали, а не идни. Затова Германия довела до „ упадъчно” положението на бойните си танкове все още на „ съветската анексия на Крим” – написа N-TV.

Сериозният проблем на Урсула фон дер Лайен е там, че „ отчитайки положението на Бундесвера, нейните проекти наподобяват безусловно завишени”.

Сред най-съвременните немски бойни самолети Eurofighter в боеспособно положение се намират едвам една трета, твърди изданието. По сходен метод стоят нещата и с разследващите самолети Tornado. От транспортните вертолети е изправен всеки пети. Пилотите губят лиценз, тъй като не са набрали нужния брой летателни часове. Нито една немска подводница не може да се използва съгласно предопределение. Като цяло опциите, с които в миналото е разполагала немската войска, са изгубени. Загубени са набраните преди привички и опит, написа N-TV.

Сега фон дер Лайен желае да съвмести не лесната задача по присъединяване на Бундесвера примерно в дузина задгранични планове, в това число в Мали и Ирак, с острата нужда от рационализация на армията, нужна за защита на страната.

Проблемът обаче е в това, че войската към този момент е изключително претрупана от устрема на фон дер Лайен да поеме повече отговорности за ставащото в света, твърди N-TV. Всъщност отговорни са нейните прародители, довели Бундесверът до това плачевно положение.

Може да се спори до каква степен верен или погрешен е курсът, препоръчан от министър фон дер Лайен, обаче няма подозрение в едно: триумфът в скоро време не е евентуален, смята създателят.

Сега немският боен министър води спор с финансовия министър във връзка отбранителния бюджет: тя желае €12 млрд повече от плануваното. Въпреки общата конюнктура, обвързвана с Тръмп и Русия, в Германия се следи обичайно малко възторг във връзка нарастване на вложенията във военната сфера, твърди създателят Иссио Ерих.

Ако фон дер Лайен сложи пред немските войски нови, още по-значими задания, измежду военните неизбежно ще пораства и разочарованието, без значение че мнозина от тях биха желали още веднъж да служат в войска, която е способна на всичко. Бундесверът, претрупан с военни задания и не получаващ задоволителна финансова поддръжка, се нуждае от тъкмо нареждане на целите, тъй като всичко останало за немската войска в този момент не е реалистично, заключава N-TV.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР