Германският Бундестаг напомня на РС Македония, че предварителното условия за

...
Германският Бундестаг напомня на РС Македония, че предварителното условия за
Коментари Харесай

Бундестагът: РСМ да изпълни условията за преговори

Германският Бундестаг припомня на районен съд Македония, че предварителното условия за всички по-нататъшни стъпки за интеграция на страната в Европейския съюз е смяната на Конституцията и включването на българската общественост наред с всички останали общности, които към този момент са посочени там, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това се споделя в предварителния вид на предложение на трите ръководещи немски партии ГСДП, Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия, който се чака да бъда гласуван късно довечера от законодателния орган.

Предложението носи наименованието „ Активна поддръжка за Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз “.

В документа също по този начин е посочено: „ Германският Бундестаг счита, че би трябвало да се положат всички старания за бързо реализиране на решение, с цел да се основат условия за идната стъпка в процеса на присъединение на Северна Македония “.

Висшият законодателен орган също по този начин „ приветства напъните на двете държавни управления в Скопие и София за усилване на съдействието в разнообразни културни и стопански области за прагматично активизиране на процеса на доближаване “.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на предлагането на трите партии, с което разполага:

I. Германският Бундестаг декларира:

2023 година е решаваща година за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия застава твърдо зад европейската вероятност на Северна Македония и уверено поддържа страната по пътя ѝ към Европейския съюз.

През септември 1991 година Северна Македония разгласи своята самостоятелност. Преди тридесет години Федерална република Германия призна младата страна и откри дипломатически връзки. През идващите години сред Северна Македония и Германия се развиха извънредно солидни и положителни връзки. Отношенията са многостранни и се характеризират не на последно място с безбройните персонални връзки сред хората от двете страни. В региона на стопанската система, културата, науката и гражданското общество сред Северна Македония и Германия съществува тясно съдействие, което се развива от десетилетия.

От 15 декември 2005 година Северна Македония има статут на публична страна кандидатка за участие в Европейски Съюз. Една година по-рано, на 1 април 2004 година, влезе в действие Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейски Съюз. От декември 2009 година жителите на Северна Македония имат право да влизат в Европейски Съюз без виза.

През последните две десетилетия Северна Македония мина през разнообразни стадии, като през някои от тях ясната ориентировка към доближаване с Европейски Съюз и неговите полезности заплашва да бъде изгубена. През последните години страната се върна към реален и упорит евроатлантически курс и развой на промени.

На 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство с България, а на 17 юни 2018 година беше подписано Преспанското съглашение с Гърция за разрешаване на въпроса за името. На 27 март 2020 година страната се причисли към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Оттогава насам главната външнополитическа цел на Северна Македония е била и остава присъединението към Европейски Съюз.

Присъединяването на Северна Македония към Европейски Съюз е в интерес и на двете страни. Успешният път към присъединение към Европейски Съюз носи със себе си отдалечен алегоричен резултат за целия район. Северна Македония е мултиетнически модел за подражателство. Германският Бундестаг признава македонската просвета, еднаквост и език. В Европейския съюз, който се характеризира с огромно многообразие от езици и култури, езиците са основна част от нашето общо културно завещание. Езиковото разнообразие се практикува посредством многоезичието в стратегиите и в работата на институциите. Македонският език и просвета ще продължат да обогатяват това разнообразие. Европейският съюз преглежда съхраняването и опазването на това благосъстояние като една от най-благородните си задания.

От решаващо значение за бъдещия триумф на процеса на присъединение е да се преодолее забавянето на договарянията за присъединение към Европейски Съюз след подписването на Споразумението от Преспа. Подписването на този двустранен контракт за изясняване на въпроса за името, което беше реализирано бързо след продължителни договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации, акцентира волята и желанието на държавното управление на Северна Македония за евроатлантическа интеграция и откри вероятности за бързо започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз. Германският Бундестаг чака двете страни да изпълнят напълно съглашението от Преспа.

През последните три години ново предизвикателство беше тежестта, която се стовари върху процеса на присъединение на Северна Македония от двустранните проблеми със прилежаща България, които в последна сметка доведоха до предварителни избори в Северна Македония на 15 юли 2020 година и сложиха под въпрос доверието в Европейския съюз, както и целия развой на разширение измежду популацията, района и другите страни кандидатки. Въпреки многочислените старания от двете страни и помощта от обособените страни - членки на Европейски Съюз, тези разлики към момента не са изцяло позволени.

Германският Бундестаг вижда заплаха досегашният развой на разширение на Европейски Съюз още веднъж да бъде спрян заради двустранни спорове. Въпреки че първата конференция за присъединение към Европейски Съюз със Северна Македония се организира на 19 юли 2022 година, все още със Северна Македония не са отворени преговорни глави. Съгласно компромиса, реализиран от Съвета със Северна Македония през лятото на 2022 година, авансово изискване за всички по-нататъшни стъпки за интеграция е изменение на конституцията, което да разреши включването на българската група от популацията наред с другите групи, които към този момент са изброени в конституцията на Северна Македония, и за което е належащо болшинство от две трети в Народното събрание на Северна Македония.

Германският Бундестаг счита, че би трябвало да се положат всички старания за бързо реализиране на решение, с цел да се основат условия за идната стъпка в процеса на присъединение на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства напъните на двете държавни управления в Скопие и София за усилване на съдействието в разнообразни културни и стопански области за прагматично активизиране на процеса на доближаване.

Северна Македония през цялото време ясно осъжда нападателната война на Русия против Украйна, която е в прорез с интернационалното право, и сходно на страните - членки на Европейския съюз, и другите страни от района преглежда съветската инвазия като съществено нарушаване на главните правила на интернационалното право. По този метод Северна Македония се причисли към всички ограничаващи ограничения на Европейски Съюз против Русия и на ранен стадий доставяше Украйна с военни артикули. По този метод страната за следващ път акцентира своята надеждност и подготвеност да се преценява с задачите на общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, както и интернационалните отговорности. По време на междуправителствена конференция висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел акцентира: " Северна Македония към този момент е на 100 % в сходство с Общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз ".

Северна Македония продължава тази външнополитическа ориентировка като сегашен ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Северна Македония пое поста в сериозни и перспективни за ОССЕ времена. В интерес на Германия и Европа е да поддържат държавното управление в Скопие по най-хубавия метод, с цел да може председателството на ОССЕ да бъде сполучливо извършено през 2023 година

Докладът на Европейската комисия за страната, оповестен през октомври 2022 година като част от пакета за разширението на Европейски Съюз, удостоверява цялостния добър прогрес на Северна Македония в основни области. Във вътрешнополитически проект държавното управление на Северна Македония би трябвало да реализира прогрес в незабавно нужните промени в чувствителни области като битката с корупцията и укрепването на доверието в правосъдната система, както и да сътвори по-голяма бистрота в процесите на асортимент и назначение на основни длъжности в обществената администрация. Ефективната битка с проведената престъпност и трафика на опиати, както и с трансграничната контрабанда, за прекъсване на противозаконната миграция, би трябвало да бъде укрепена в съгласуваност с европейските сътрудници. Германия поддържа нужния развой на промени в страната, да вземем за пример посредством работата на Фондацията за интернационално правно съдействие. Тази значима работа би трябвало да продължи.

Както пандемията от ковид, по този начин и нападателната война на Русия против Украйна, която нарушава интернационалното право, утежниха икономическото и общественото състояние на хората в Северна Македония, изключително през последните две години. Повишените цени на силата и питателните артикули доведоха до повишаване на годишната инфлация до 18,7% през септември 2022 година Почти цялостната взаимозависимост на страната от доставките на съветски газ илюстрира нуждата от допустимо най-бърза диверсификация на енергийния импорт. 80 млн. евро незабавна бюджетна поддръжка, обещана от Европейската комисия за компенсиране на последствията от високите цени на силата, е от голямо значение.

В тази сложна обстановка както ръководещите, по този начин и опозиционните партии в Северна Македония носят огромна отговорност за запазването на обществения мир и продължаването на демократичния курс, насочен към промени. Те са от решаващо значение за пътя към Европейски Съюз, а също и в полза на Германия. Германия е най-важният търговски сътрудник на Северна Македония. Обемът на търговията от януари до октомври 2022 година възлиза на 3,6 милиарда евро, по-специално с помощта на многочислените снабдители на автомобилни артикули, които сполучливо работят в Северна Македония. От 1992 година насам Германия е един от най-важните сътрудници на Северна Македония в региона на икономическото съдействие и развиване. Добрите и интензивни политически контакти сред Германия и Северна Македония би трябвало да продължат да се развиват. Германия би трябвало да употребява високия си престиж в района, с цел да утвърди европейското бъдеще на страната и да спомогне за поощряване на доверието в Европейски Съюз посредством съответни ограничения и начинания.

I. Германският Бундестаг приканва федералното държавно управление, в границите на наличните бюджетни средства:

1. да насърчи Северна Македония да постави всички старания за основаване на условия за отваряне на първите преговорни клъстери, по-специално за използване на компромиса от лятото на 2022 г;

2. да продължи да поддържа уверено процеса на промени за привеждане на законодателството на страната в сходство с достиженията на правото на ЕС;

3. да продължат да предизвикват уверено на двустранна основа и в Съвета на Европейски Съюз отварянето на първите преговорни клъстери със Северна Македония, като посочат невижданата подготвеност на страната за европейска интеграция, която е модел за целия регион;

4. да призоват България да поддържа пътя на Северна Македония към Европейски Съюз в границите на постигнатия със Съвета компромис и да се въздържа от слагане на каквито и да било условия отвън него;

5. да съпътства градивно напъните на държавното управление на Северна Македония в региона на правосъдната промяна, административната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност и укрепването на върховенството на закона;

6. също така да се застъпва на европейско ниво за използването на осъвременения развой за договаряния за присъединение до 2020 година, който има за цел да даде опция за присъединяване в привлекателни междинни етапи;

7. да предизвиква измененията в изборното законодателство, предложени от ОССЕ и Венецианската комисия на Съвета на Европа, както и промяната на Народното събрание в границите на разговора " Жан Моне " ;

8. да изследва доколко може да се развие оперативно съдействие и техническа помощ в региона на полицейската активност със Северна Македония като част от Балканския маршрут и като директна страна за трансгранични контрабандни мрежи, като в същото време се съблюдават правата на индивида и стандартите за даване на леговище. Могат да бъдат насърчени ограничения за подкрепяне на образованието и модернизацията на въоръжените сили на Северна Македония;

9. да се поддържат ограниченията за приемане и разговор сред другите групи от популацията на Северна Македония, както и правата за отбрана на малцинствата, общността на ЛГБТ, а също и на хората с увреждания;

10. да продължи да развива съществуващите начинания за професионално образование, по-специално с цел да се противодейства на всеобщото приключване на мозъци;

11. да разшири работата на културните, просветителните, изследователските и иновационните стратегии, с цел да се засилват връзките с популацията на Северна Македония въз основа на споделените европейски ценности;

12. да се развие разговор на европейско ниво сред Европейската прокуратура и проверяващите органи в Северна Македония;

13. да работи на европейско ниво за повишение и нашарване на енергийната сигурност и енергийния микс на страната посредством развиване на свързаността със прилежащите страни и на възобновимите енергийни източници “, се споделя в предлагането на трите ръководещи партии в Германия, което се чака да бъде прегледана и гласувана по-късно довечера. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР