Германските законодатели подкрепиха с огромно мнозинство законопроект, който задължава персонала

...
Германските законодатели подкрепиха с огромно мнозинство законопроект, който задължава персонала
Коментари Харесай

Бундестагът одобри задължителната ваксинация за здравните работници

Германските законодатели поддържаха с голямо болшинство законопроект, който задължава личния състав в лечебните заведения и старческите домове да се ваксинира против ковид - първият от двата акта за наложителна имунизация, които се преглеждат в страната, заяви Асошиейтед прес.

По-рано министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах съобщи пред Народното събрание, че е безсъвестно някои от хората, които работят с изключително уязвими хора, към момента да не са имунизирани.

" Това обвързване за имунизиране е належащо, тъй като е изцяло недопустимо след две години на пандемия хора, които са ни поверили грижите за тях, да умират излишно в институции, тъй като там работят неимунизирани хора ", сподели той.

" Не можем да приемем това. "

От 689-те гласа, подадени в долната камара на Народното събрание по мярката, 571 бяха " за ", а 80 - " срещу ", като " въздържали се " бяха регистрирани 38 депутати.
Законопроектът, който се преглежда по бързата процедура, към момента би трябвало да бъде утвърден от горната камара.

Подготвя се и втори, по-спорен законопроект, който ще направи инжекциите против Covid-19 наложителни за всички и може да бъде разискван от Народното събрание идващия месец.

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (AзГ) се опълчва на наложителното слагане на ваксини за всички. Някои членове на други партии, в това число някогашният министър на опазването на здравето в отдръпналото се държавно управление на Ангела Меркел, също обявиха, че ще гласоподават срещу тази мярка.

Съпредседателят на АзГ Тино Хрупала упрекна новото държавно управление, което встъпи в служба в сряда, че е подкопало доверието на обществеността, като е отменило уверенията си от лятото, че няма да има наложителни ваксини. Той също по този начин предизвести, че здравните служащи, които отхвърлят да се имунизират, могат да изоставен работа, в случай че имунизацията стане наложителна.

Ако и горната камара на Народното събрание, или Бундесратът, утвърди законопроекта, доникъде на март идната година работещите в здравните заведения ще би трябвало да покажат, че са изцяло имунизирани или са се възстановили от Covid-19.

Официалните данни демонстрират, че към 69,4 % от 83-милионното население на Германия е изцяло имунизирано.

Лаутербах, новият министър на опазването на здравето, прикани депутатите да оставят настрани партийната политика и да поддържат законопроекта, който включва и ограничения като разрешаване на фармацевти, ветеринарни лекари и зъболекари да правят имунизации, както и опция за ограничение на спортни и развлекателни събития и затваряне на заведения за хранене в райони с висок брой болни.

" Нямаме време за губене ", сподели той.

През миналото денонощие в Германия са регистрирани 61 288 новопотвърдени случая на ковид и 484 смъртни случая. Лекарите предизвестиха, че въпреки броят на новите инфекции да понижава, пикът на хоспитализациите евентуално ще бъде доближат през празничния интервал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР