Германските пенсионери обичат да се установяват в Швейцария, Австрия или

...
Германските пенсионери обичат да се установяват в Швейцария, Австрия или
Коментари Харесай

Евтиният живот превръща България в рай за германските пенсионери

Германските пенсионери обичат да се откриват в Швейцария, Австрия или Съединени американски щати. Но някои откриват Югоизточна Европа като на ниска цена дом за пенсиониране. Това са райони за хора, които към момента желаят да научат нещо, написа немският седмичник Stern.
 
Анна Холт демонстрира своите фотоси и споделя за парцелите си в малко село в България. За последните 10 години тя трансформирала имота от 6000 кв. метра в Малко Дряново, покрай тазгодишната културна столица Пловдив, в своя парадайс. Две къщи, лозя, плодни дръвчета - доста работа и към 100 000 евро, които Холт и нейният умрял преди 2 години брачен партньор са вложили в плана.
67-годишната фризьорка от Инголщат, която имаше няколко магазина в Берлин, е разчувствана от пенсионирането си в слънчевата част на България. Често непокътнатата природа отклонява погледа им от постоянно надупчени от дупки пътища, доста разрушени тротоари и къщи, нуждаещи се от възобновяване. " Този хубав пейзаж ме остави без думи ", напомня си тя решението да остане в България.
Относително наподобяващите си страни от Югоизточна Европа от ден на ден очароват немските пенсионери. В момента в страни като Унгария, Румъния, Хърватия, България и Гърция живеят съгласно немското пенсионно обезпечаване над 10 000 немски пенсионери, което е към 2 пъти повече в сравнение с преди 10 години.
Пенсионерите живеят най-евтино в България
Като цяло, в никакъв случай до момента толкоз доста немски пенсионери не са прекарали залеза на живота си в чужбина. Наскоро пенсионното обезпечаване трансферира към 240 000 пенсии на германци с задгранично местопребиваване по целия свят. " Това е нов връх ", сподели Дирк Мантей от немската асоциация за пенсионно обезпечаване в Берлин.
Според Федералната статистическа работа, разноските за живот в България са най-евтините в европейски проект. Тук потребителите би трябвало да заплащат към на половина по-малко за нормалните артикули и услуги, в сравнение с приблизително се заплаща във всички държави-членки на Европейски Съюз. Така че кг ябълки коства равностойността на 0,60 евро. Фризьорът коства еквивалента на 15 евро за дамска прическа с изсушаване.
Вносните артикули като тестени произведения, сирене, облекла или обувки обаче постоянно са доста по-скъпи, в сравнение с в Германия. Според Евростат цените на питателните артикули също са доста по-ниски в Румъния и Унгария, в сравнение с в Германия или даже в страни с високи цени като Дания и Австрия. В Гърция, съгласно статистиката, храната е на почти същите цени като в Германия.
Ако това са били аргументите за решението на Холт, то Вернер Кристес има стратегически метод. 69-годишният е взел чартърен обзаведен тристаен апартамент в Пловдив единствено за към 300 евро месечно и желае да ревизира за интервал от година дали ще му хареса. Първите му прекарвания са позитивни. " Тук хората са доста открити ", споделя той за отвореността към чужденци от Централна Европа. Страната незабавно се нуждае от хора. Според прогноза на Организация на обединените нации, България ще загуби съвсем половината от популацията си заради емиграцията до края на века.
Жестовете оказват помощ при " говорене "
Той към този момент може да употребява първите изречения от езика и писмеността на кирилицата, споделя роденият във Фрайбург, който излъчва огромно вътрешно успокоение и любезност. " Иначе за схващане употребявам ръцете и краката си. Все отново получих това, което желаех. "
Инженерът е работил в Швейцария 30 години и последно е живял на Боденското езеро. Но на него към този момент не му пасва общественото развиване. В Германия и Швейцария животът е свръхрегулиран, споделя той. Съпругата му също по този начин да тества известно време по какъв начин ще се усеща да живее в Пловдив. Той би могъл да живее добре единствено с немската си пенсия в България - без даже да включва швейцарската пенсия.
Кристес обаче предизвестява против прекомерно огромна доверчивост и наивност. " Това не е за всички ". Дори на специалисти в София са известни случаи, при които немските пенсионери са си създали погрешно сметките. Те са били без езикови умения и без визия за медицински грижи. " Колкото по-възрастни са, толкоз по-лошо става ", споделят те. Дори местожителството на известното Черноморие може да се окаже автогол. Много места са като мъртви през зимата, тъй че няма място за остарели хора. При закупуване на недвижими парцели също по този начин би трябвало да се внимава да не попаднете при подправен нотариус.
Доста преди германците британците са разкрили страната за себе си. В годините, предхождащи присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година и незабавно по-късно, съгласно туристическата промишленост, британците купуват хиляди парцели в балканската страна.
В прилежаща Румъния има живописни села в Трансилвания, където пенсионери от Германия, Франция и Холандия са закупили къщи и живеят съгласно мотото " Назад към природата ". Това обаче е по-вероятно да бъде наклонност в средносрочен и дълготраен проект - когато Румъния ремонтира инфраструктурата и най-много опазването на здравето си. Защото в Румъния при инфаркт или фрактура на бедрената кост не е безпроблемно обезпечаването на здравна помощ.
Според Холт България може да предложи доста повече от залез на живота на ниски цени: " Тук си възвърнах силата и спокойствието, пристигнах на себе си. "
Не на последно място, тя приема българските плодове и зеленчуци с аромата им - а също и домашно приготвени вино и ракия. Благодарение на доста пътувания при нея има смяна и не ѝ е нужно да живее всеки ден в своето обичано село от 100 поданици. Нейният идващ план? " С наслада старешки дом ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР