Германските медии публикуваха извадки от доклад на научната служба на

...
Германските медии публикуваха извадки от доклад на научната служба на
Коментари Харесай

Германия се дистанцира от военните планове на Макрон

Германските медии разгласиха извадки от отчет на научната работа на Бундестага за невъзможността да се приложи член 5 от Устава на НАТО, в случай че войските на страните от Алианса бъдат нападнати в Украйна. Защо немските политици се нуждаеха от такава научна и правна аргументация и какво значи тя за общоевропейската политика в украинското направление?

Експертите от Бундестага стигнаха до извода, че възможен съветски удар по войските на страна от НАТО в Украйна няма да бъде съображение за използването на член 5 от устава на алианса, оповестява “Велт ”. Според специалистите групов отговор ще бъде вероятен единствено в случай че Москва нападна цели, намиращи се непосредствено на територията на държава-членка на организацията.

„ Руска военна реакция против цели във Франция, в противен случай, би била въоръжена офанзива “, се акцентира в отчета. При сходно развиване на събитията този казус има право да се трансформира в причина за осъществяване на отговорностите на членовете на Алианса да си оказват оптимално допустима поддръжка.

Документът също по този начин в детайли изяснява позицията по отношение на вероятното присъединяване на френски войски в зоната на спора. Отбелязва се, че разполагането на войски в Украйна от Париж сякаш ще дава отговор на член 51 от Устава на Организация на обединените нации (право на самостоятелна или групова самоотбрана). В същото време отчетът съдържа значима забележка, коментираща вероятното наличие на войски на европейска страна в зоната за специфична интервенция.

„ Ако член на НАТО работи едностранно, т.е. не в границите на авансово съгласувана интервенция на НАТО и отвън структурите на военното командване на НАТО, тогава нито Алиансът като цяло, нито други страни сътрудници на НАТО стават страни в спора “, се показва в документа. Така Германия законно обосновава опцията да откаже да поддържа Франция, в случай че Париж реши да разположи войски в Украйна.

В същото време Германия от дълго време заема извънредно внимателна позиция във връзка с присъединяване на Европейски Съюз във военните дейности в Украйна. Още през февруари канцлерът Олаф Шолц изключи опцията да изпрати войски на Бундесвера в зоната на спора, с цел да избегне ескалация на връзките сред НАТО и Русия. Освен това той и до момента отхвърля опцията да даде на ВСУ сили ракети с огромен обхват на деяние “Таурус ”, с които немските офицери възнамеряваха да унищожат Кримския мост.

Поведението му е в фундаментален прорез с позицията на френския президент Еманюел Макрон, който усили броя на милитаристични изказвания през последните месеци. Наскоро той сподели пред “Льо Паризиен ”, че в един миг страната „ ще би трябвало да организира наземни интервенции, с цел да противодейства на съветските сили “.

В същото време, както оповестява “Блумбърг ”, претекстовете на френския президент провокираха мощно неспокойствие измежду американските чиновници. Инициативата на Макрон също не откри отклик нито измежду жителите на републиката, нито измежду останалите членове на Европейски Съюз. Продължава обаче интензивно да се разисква опцията за замесване на Париж във военните дейности.

Нека напомним, че според член 5 от Устава на НАТО „ въоръжено нахлуване против една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се смята за нахлуване против тях като цяло. “ Следователно страните „ се съгласяват, че „ всяка от тях, при практикуване на правото на самостоятелна или групова самозащита, ще оказва помощ на атакуваните страни. “

Експертната общественост отбелязва, че отчетът на Бундестага има за цел да приготви правната основа за отвод от поддръжка на френски бойци, в случай че те бъдат изпратени на територията на Украйна. По същата логичност, да вземем за пример, преди няколко години турските войски в Сирия също не получиха поддръжка от НАТО.

В същото време самият документ съгласно анализаторите има и вътрешнополитическо измерение. С негова помощ настоящето държавно управление в навечерието на изборите за Европейски парламент възнамерява да подсети на гласоподавателите, че Германия не има намерение да разполага свои войски в зоната на спора и да следва пътя на ескалация.

„ Германското държавно управление, или по-скоро Канцлерската работа, се бори на всички фронтове, с цел да предотврати присъединяване на немски войски в спора в Украйна. Шолц устоява на колосалния напън от страна на опозиционните сили, които желаят да изпратят бойци от Бундесвера да се опълчват на Русия “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ В този подтекст е значимо да разберем какво съставлява Научната работа на Бундестага. Това е специфичен отдел към Народното събрание на страната, чиито отговорности включват инспекция на решенията и препоръчаните начинания от правна позиция. Отбелязвам, че НСБ няма никакви законови пълномощия. Работата ѝ в последно време се отличава с високата си обективност “, отбелязва той.

Според Рар службата не се е поддала на политически напън, тъй че нейните констатации би трябвало да се одобряват извънредно съществено. „ Всъщност нейният отчет е удостоверение, че в случай че съветските войски в Украйна нападат формирования на държава-членка на НАТО, това няма да докара до автоматизирано оповестяване на война сред Алианса и Москва “, изяснява източникът.

„ Съответно Германия ясно показва на Франция, която упорства да изпрати европейски войски в Украйна, че от правна позиция сходно решение би означавало ескалация на спора. В такава обстановка не може да се приказва за отбрана на съдружник от Съединени американски щати или НАТО “, акцентира Рар.

Сенатор Алексей Пушков също написа в канала си в “Телеграм ”, че Германия се пробва да се разграничи от войнствените проекти на Макрон. „ Явно те сметнаха за незадоволително да кажат, че няма да изпратят свои войски в Украйна и ще бъдат изрично срещу директното присъединяване на НАТО в спора. Решиха да слагат правна основа за това “, прецизира той.

„ Основната концепция е, че Алиансът не носи отговорност за някой от своите членове, който без значение изпрати постоянни войски в зона на боен спор и беше подложен на офанзиви там. Смятам, че почти същата логичност важи и в щаба на НАТО в Брюксел. Така че Макрон се подготви да тръгне на поход, само че явно не му се получи “, счита сенаторът.

Този отчет има и редица вътрешнополитически цели, споделя Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет. „ Германското държавно управление е наясно с наближаващите избори за Европейски парламент. На фона на възходящата известност на „ Алтернатива за Германия “ и Сара Вагенкнехт ГСДП се пробва да убеди жителите, че няма желание да изпраща немски войски в Украйна “, прецизира той.

Освен това Париж постоянно е бил главният съперник на Берлин в битката за водачество в Европейски Съюз. Бундестагът несъмнено няма да се откаже да убоде за следващ път Макрон, да разбере администрацията му, че обединяването е скептично към изцепките му. Възможно е самият Шолц да не е бил срещу да обиди съперника си, даже в случай че настояването за отчета е подадено от “АзГ ” “, акцентира специалистът.

Докладът е направен по искане на народен представител от „ Алтернатива за Германия “, добавя Иван Кузмин, създател на браншовия канал в “Телеграм ” „ Нашият другар Вили “, специалист по Германия. „ Това идеално се вписва в логиката на дейностите на опозиционната партия, която интензивно се опълчва на поддръжката за Украйна и се придържа към евроскептицизма “, разяснява той.

„ В този подтекст резултатите от настояването на депутата бяха сполучливи: решението, че страните от Европейски Съюз не са длъжни да оказват помощ на нападателна Франция в дейностите й в зоната на СВО, още един път акцентира разликите в методите на страните от Европейски Съюз към основните въпроси. въпроси на външната политика на съюза “, акцентира събеседникът.

„ Езикът, употребен в документа, може да се трансформира в ентусиазъм за вземащите решения и освен в Германия. Както сподели реакцията на страните от Европейски Съюз на реториката на Макрон, множеството от страните от съюза не са подготвени за сходни завършения “, отбелязва специалистът.

„ Най-вероятно този отчет е артикул на вътрешнополитически процеси в Германия, само че вследствие на това закупи интернационално измерение. Предложеното пояснение на интернационалните правила за отбягване на присъединяване в спор не е автентично, а е проява по какъв начин европейските страни могат да избегнат директно замесване в спор с Русия “, обобщава Кузмин.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед26318Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед23628Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед47715Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед37999Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед32450Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед548600Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178545Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136645Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122094Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92160Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени   </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР