Германски учени от университета в Ерланген-Нюрнберг са изследвали каква е

...
Германски учени от университета в Ерланген-Нюрнберг са изследвали каква е
Коментари Харесай

Похапването на чипс е като пристрастяване към наркотици

Германски учени от университета в Ерланген-Нюрнберг са изследвали каква е повода да не можем да спрем да похапваме чипс, до момента в който не изядем целия пакет.

Въз основа на проучването си, експертите са изготвили отчет, който са показали на 245-та годишна среща на Американското общество на химиците.

Авторите на проучването са употребявали за своите изследвания две групи гризачи. И на двете групи давали разнообразни типове храни, които били с едно и също калорийно наличие.

Едните от гризачите експертите са хранели и с чипс. След това немските откриватели са изучавали активността на мозъка на всички плъхове, които вземат участие в изследването благодарение на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Резултатите демонстрират, че когато плъховете се хранят с чипс, центровете им за наслаждение на мозъка стават доста по-активни, в сравнение с, когато ядат каквато и да е друга храна. Учените допълват, че при храненето с чипс се задействат и други мозъчни центрове, които дават отговор на разнообразни зависимости, в това число и за наркотичната.

 Чипс

След хранене с чипс, гризачите били много по-активни – играели и бягали по-бързо, само че повода по тази причина е точно активирането на упоменатите центрове.

Учените даже дефинират това положение на гризачите като еуфория и допълват, че хората също стават хиперактвини, откакто са си похапнали чипс.

Експертите виждат още, че първичната еуфория на гризачите не след дълго изчезва и се трансформира в незаинтересованост и заспалост. Всичко това припомня на признаците на абстиненция, настояват експертите.

При другата група плъхове, в чието меню не е бил включен чипсът, сходно събитие не се е следило. Авторите на изследването считат, че това е единствено началото на едно огромно проучване, обвързвано с този вид пакетирани храни.

Учените припомнят, че тези чипсове в множеството случаи са натъпкани с адитиви, като един от тях е и мононатриевият глутамат. Това е овкусител, който няма нито аромат, нито усет, само че който директно въздейства на централната нервна система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР