Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния

...
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния
Коментари Харесай

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия, изпреварвайки консерваторите на Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА, като се базира на данни, оповестени на уеб страницата на федералната изборна комисия след броене на всички гласове.

 Консерваторите в Германия понесоха горчиви загуби с най-слабия резултат от Втората международна война Виж още

ГСДП получава 25,7 % от гласовете, което е най-хубавият й резултат от години.

Блокът на Меркел, формиран от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1 %, което е най-лошият му резултат.

Зелените са на трето място с 14,8 % - най-хубавото им изборно показване.

Свободната демократическа партия получава 11,5 %, отбелязвайки нарастване на своята поддръжка спрямо предходните избори.

Партията " Алтернатива за Германия " пада до пето място с 10,3 %.

Партията " Левите " получава 4,9 %, отбелязвайки спад в своята поддръжка.

Баварските консерватори означиха най-лошото си изборно показване

Християнсоциалният съюз (ХСС), който господства в политиката в немската провинция Бавария от десетилетия, означи най-лошите си резултати както на национално, по този начин и на провинциално равнище на вчерашните избори, съобщи ДПА.

Консервативната баварска партия, водена от провинциалния министър председател Маркус Зьодер, завоюва 5,1 % от гласовете на националните избори, което е спад спрямо получените от нея 6,2 % през 2017 година

ХСС не взе участие на изборите в другите 15 немски провинции, оставяйки тази опция за своите сътрудници от Християндемократическия съюз (ХДС). ХСС ръководи с ХДС като част от федералното съдружно държавно управление дружно със социалдемократите.

Предишният най-лош резултат на ХСС след Втората международна война беше през 1949 година, когато партията завоюва 5,8 % на национално равнище. А най-хубавото показване на ХСС беше през 1976 година, когато събра 10,6 % от гласовете.

На провинциално равнище ХСС завоюва 32,6 % на сегашните избори - по-малко спрямо получените през 2017 година 38,8 %.

 Снимка: БТА/АР

Депутатското място на Меркел беше извоювано от претендент на социалдемократите

Депутатското място на немския канцлер Ангела Меркел беше извоювано от претендент на социалдемократите за първи път от 1990 година, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя изборен регион в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше извоюван от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се подреди на второ място.

В немската изборна система гласоподавателите имат два гласа: първият е за претендент по техен избор в изборния им район; вторият е за желаната от тях партия.

Меркел беше определена в немския парламент с директен мандат от този изборен регион за първи път през 1990 година и от този момент го печелеше на всички последващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха проваляне на вчерашните парламентарни избори.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР