Германската полиция обискира домове и офис помещения в страната и

...
Германската полиция обискира домове и офис помещения в страната и
Коментари Харесай

Германия разследва бивш брюкселски дипломат за шпионаж в полза на Китай

Германската полиция обискира домове и офис пространства в страната и в Брюксел поради случай с трима души, за които се допуска, че са шпионирали за Китай.

Това удостоверява прокуратурата в Берлин, откакто за обиските писа сп. " Шпигел ". Списанието изяснява, че в тази ситуация е забъркан и почитан посланик, работил за Европейската работа за външно деяние до 2017 година и заемал в нея и посланически постове, а по-късно е станал лобист. Посещавал е Китай в компанията на сътрудника, работил с него.

Освен някогашния посланик са разследвани " двама чиновници на известна немска лобистка компания по съмнения в шпионаж в интерес на Китай, " написа още " Шпигел ". Това е първият случай от години, в който се насочат съответни обвинявания за китайски шпионаж на Германия и Европейски Съюз във време, когато се усилват терзанията от шпионска активност на азиатския колос по света.

" Мога да потвърдя, че правим следствието на активността на разследващ сътрудник, " цитира " Ройтерс " думите на Маркус Шмит, представител на федералната прокуратура на Германия. Според него обаче нито един от обвинените не е задържан.

На немска територия обиските са били в Берлин, и в провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария. Там са и центровете на редица високотехнологични индустриални браншове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР