Германската канцлерка откри вчера конгреса на партията си Християндемократически съюз

...
Германската канцлерка откри вчера конгреса на партията си Християндемократически съюз
Коментари Харесай

Меркел откри конгреса на партията си ХДС с призив за единство

Германската канцлерка откри през вчерашния ден конгреса на партията си Християндемократически съюз (ХДС), който за първи път се състои онлайн и на който през днешния ден би трябвало да бъде определен нов партиен водач, съобщи ДПА.

В речта си при откриването Меркел прикани членовете на ХДС за единение. "Надявам се да бъде определен екип, който ще поеме в ръцете си ориста на партията на нашия горделив народ и ще работи с всички членове за намирането на верните отговори на бъдещите провокации ", съобщи тя.

Изказването й следваше речта на партийната лидерка Анегрет Крамп-Каренбауер. В конкуренцията за управителния пост ще вземат участие трима мъже: министър председателят на немската провинция с най-вече поданици Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, корпоративния юрист Фридрих Мерц и специалистът по външна политика Норберт Рьотген.

Изборът на водач на ХДС ще се състои при започване на основна за немската политика година с планувани за септември национални избори. Меркел възнамерява да се отдръпна от политиката след края на настоящия си, четвърти мандат.

Традиционно водачът на ХДС играе водеща роля в предизборната акция като кандидат-канцлер на партията и нейния баварски съдружник Християнсоциалният съюз (ХСС).

Тази година обаче се появиха други евентуални кандидати като водачът на ХСС Маркус Зьодер - министър председател на Бавария и един от най-популярните политици в Германия.

Зьодер предизвести през вчерашния ден делегатите да не изпадат в блаженство от изборните си шансове, като означи, че пандемията е трансформирала Германия повече, в сравнение с мнозина осъзнават.

Консерваторите се нуждаят от нова идея, с цел да завоюват изборите, изключително в случай, че този път ще влязат в борбата без Меркел на кормилото, акцентира той.

Допитване, огласено през вчерашния ден от телевизия Цет Де Еф, сподели, че към момента не е ясно кой ще е отпред в бюлетината на консервативния блок през септември.

Решение за претендента на блока ХДС/ХСС за канцлер се чака през март.

Зьодер е най-предпочитаният избор на германците за канцлер - 54 % от запитаните го считат за подобаващ за поста. Здравният министър Йенс Шпан от ХДС също се показва по-добре от тримата кандидати за управителния пост в партията - 32 % от интервюираните считат, че той би бил заслужен заместител на Меркел.

Допитването демонстрира, че Мерц и Рьотген са предпочетени от по 29 % от запитаните, а Лашет - от 28 %.

Според Франс прес обаче пожеланият от Меркел претендент е умереният Армин Лашет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР