Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне с кралица Елизабет

...
Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне с кралица Елизабет
Коментари Харесай

Лондон приема Меркел с почести на последната й визита във Великобритания

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне с кралица Елизабет Втора и ще получи научно отличие, учредено в нейна чест. Това ще стане през днешния ден, по време на последната й публична аудиенция в Обединеното кралство, преди тя да напусне поста си след парламентарните избори през септември, съобщи Франс прес. 

Програмата на 22-ото посещаване на Меркел във Англия, откогато е на поста, включва диалог с премиера Борис Джонсън в " Чекърс ", извънградската резиденция на английските министър председатели на 70 км северозападно от Лондон, и среща с кралицата, която ще я одобри в Уиндзорския замък на четирийсетина километра от столицата. 

Освен това канцлерката ще приказва посредством видеовръзка с английския кабинет - първото сходно послание на държавен водач по-късно на американския президент Бил Клинтън през 1997 година, предава Българска телеграфна агенция. 

За Борис Джонсън визитата съставлява опция да приветства " нерушимото другарство " сред двете страни макар Брекзита, породил напрежение сред Лондон и Европейски Съюз, по-специално поради специфичния митнически статут на Северна Ирландия, контрактуван в границите на излизането на кралството от общността. 

" През 16-годишното ръководство на канцлерката Меркел връзките сред обединеното кралство и Германия добиха нова динамичност и нова мощ, с цел да открием нова епоха ", съобщи Джонсън в официално съобщение. 

Като знак на почитание към канцлерката - човек с научно обучение, министър председателят разгласи, че е учредена премия за дами от Англия или Германия, отличили се в областта на астрофизиката. Отличието, което ще се връчва всяка година, съпроводено с парична премия от 10 000 лири (11 600 евро), ще носи името на Каролайн Хершел - британка от немски генезис, един от пионерите в тази област. 

Двамата водачи консерватори ще договорят и годишни взаимни съвещания на английското и немското държавно управление. Освен задълбочаване на двустранните връзки те ще обсъдят и дейностите против коронавирусната пандемия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР