Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е обсъждала темата

...
Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е обсъждала темата
Коментари Харесай

Меркел и Ли Къцян разговаряха за търговските отношения и за Хонконг при срещата си в Пекин

Германската канцлерка Ангела Меркел сподели през днешния ден, че е обсъждала тематиката за Хонконг с китайския министър председател Ли Къцян при днешния им диалог в Пекин и добави, че е належащо спокойно позволение на появилите се в града проблеми, съобщи Ройтерс.

На взаимната конференция след срещата им Ли от своя страна сподели, че Китай ще приключи "хаоса " в някогашната английска колония в границите на закона. Той разяснява за първи път безредиците в самостоятелния китайски град и означи, че Пекин е задоволително умен да се оправи с митингите там на основата на закона.

Меркел, която е на тридневно посещаване в Китай, приветства решението на управляващите в Хонконг тази седмица официално да изтеглят противоречивия законопроект за екстрадиция, станал мотив за гърмежа от улични митинги. "Надявам се, че стачкуващите ще вземат присъединяване в разговора ", означи тя.

Още преди началото на визитата й водачите на протестното придвижване в Хонконг желаеха среща с немската лидерка по време на визитата й, само че неин представител сподели, че тя не възнамерява да се срещне с тях.

По време на диалозите с китайския министър председател, Меркел, представена от ДПА, изрази вяра за бързо намиране на излаз от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай - двете най-мощни стопански системи в света. Според канцлерката тази война се отразява и на другите страни.

Меркел, която оглавява огромна бизнес делегация в Китай, сподели на срещата с Ли Къцян, че се надява подготвяното капиталово съглашение сред Европейски Съюз и Китай да бъде финализирано скоро. То ще в профил някои от пречките в икономическите връзки и на него разпореждат съществени очаквания както Европейски Съюз, по този начин и Китай, показва ДПА.

Канцлерката добави, че китайско-германските връзки са сложени на солидна основа, макар съществуването на някои спорове, и че двете страни са създали прочут прогрес в превъзмогването им. Тя посочи, че Германия остава отворена за китайски вложения, само че добави, че Берлин "контролира " вложенията в някои стратегически значими браншове и инфраструктурни планове.

Меркел и Ли подписаха общо 11 съглашения за съдействие в области като авиацията, автомобилната промишленост, чистите сили, финансите и образованието.

По-рано през днешния ден Меркел бе посрещната с военни почести от Ли Къцян пред постройката на Общокитайското заседание на народните представители (парламента) на пекинския площад "Тянанмън ". Наблюдателите обърнаха внимание, че двамата бяха седнали по време на церемонията, откакто през последните седмици Меркел на няколко пъти бе видяна с пристъпи на трептене при сходни случаи. Те останаха на столовете си при осъществяването на немския химн, само че при осъществяването на китайския Ли стана прав.

Очаква се по-късно през днешния ден Меркел да вечеря с китайския президент Си Цзинпин, а на следващия ден ще отпътува за китайския мегаполис Ухан за среща с бизнес водачи и със студенти университета "Хуачжун ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР