Германската икономика навлиза в рецесия през първото тримесечие на 2023

...
Германската икономика навлиза в рецесия през първото тримесечие на 2023
Коментари Харесай

Германия навлиза в рецесия, потребителите са поставени на колене

Германската стопанска система навлиза в криза през първото тримесечие на 2023 година, сочат данни на статистическата работа, представени от Reuters.

Брутният вътрешен артикул на най-голямата стопанска система в Европа е понижен с 0,3% за интервала след поправена оценка на данните. Това се случва след спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 година

Рецесията се дефинира като резултат от две поредни тримесечия на стесняване в стопанската система, отбелязва Reuters.

На годишна база Брутният вътрешен продукт се намали с 0,5 % при отчитане на ценовите и календарните резултати.

" Под тежестта на голямата инфлация немският консуматор е подложен на колене, повличайки със себе си цялата стопанска система ", разяснява Андреас Шойерле, анализатор в DekaBank.

Потреблението на семействата се намалява с 1,2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разноски също понижиха доста - с 4,9% на тримесечна база.

" Топлата зима, възобновяване на промишлената интензивност, подкрепено от отварянето на пазара в Китай и намаляването на усложненията във веригата на доставки не бяха задоволителни, с цел да измъкнат стопанската система от рисковата зона на рецесията ", разяснява Карстен Бржески, началник на световния макроцентър на ING, представен от Reuters.

Инвестициите обаче се покачиха през първите три месеца на годината след слабата втора половина на 2022 година

Инвестициите в машини и съоръжение се усилиха с 3,2% спрямо предходното тримесечие, до момента в който вложенията в строителството набъбнаха с 3,9% на тримесечна база.

Положителен принос има и търговията. Износът нараства с 0,4%, до момента в който вносът понижава с 0,9%.

" Огромното повишаване на цените на силата даде отражение през зимното полугодие ", съобщи основният икономист на Commerzbank Йорг Крамер. След спада на бизнес климата на Ifo всички основни водещи знаци в индустриалния бранш към този момент се намаляват, добавя той.

Рецесията не можа да бъде избегната и в този момент въпросът е дали ще има възобновяване през втората половина на годината, питат се анализатори.

" Ако погледнем оттатък първото тримесечие, оптимизмът при започване на годината наподобява отстъпва място на чувството за действителност ", счита Бржески от ING.

Спадът на покупателната дарба, агресивното стягане на паричната политика и предстоящото закъснение на американската стопанска система - всичко това приказва в интерес на слабата икономическа интензивност.

Bundesbank обаче чака стопанската система да означи непретенциозен напредък през второто тримесечие, защото съгласно оповестения през вчерашния ден месечен отчет за стопанската система оживлението в индустрията компенсира с повече от половин % застоя в потреблението на семействата и спада в строителството.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР