Германската икономика е избегнала рецесията, а перспективите пред нея са

...
Германската икономика е избегнала рецесията, а перспективите пред нея са
Коментари Харесай

Германия засега избегна рецесията, но опасности все още има, посочват експерти

Германската стопанска система е избегнала рецесията, а вероятностите пред нея са се подобрили поради по-стабилното енергийно доставяне, съобщи Германският съвет на икономическите специалисти, представен от ДПА.

Като цяло обаче обстановката остава напрегната, предизвести формалния съвещателен научен орган, който поучава немското държавно управление по въпросите на икономическата политика.

Предвижда се стопанската система на страната да нарасне с 0,2 на 100 през актуалната година, до момента в който по-рано се очакваше да се свие с толкоз. През 2024 година брутният вътрешен артикул на Германия ще нарасне с 1,3 на 100, съгласно специалистите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Загубата на покупателна дарба поради инфлацията, влошаващите се условия на финансиране и бавното възобновяване на външното търсене предотвратяват по-силен напредък през тази и идната година ", изясни Моника Шницер, ръководител на Съвета.

Значимо понижаване на потребителските цени не се планува до 2024 година, защото възходящите заплати и високите цени на производител към този момент ще задържат инфлацията висока, сподели членът на консултативния орган Мартин Вердинг. " Инфлацията от ден на ден обгръща цялата стопанска система ", добави той.

През актуалната година икономистите чакат междинното годишно равнище на инфлацията в Германия да бъде 6,6 на 100, а следващата година да спадне до 3 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР