Германката Урсула фон дер Лайен може да стане следващия председател

...
Германката Урсула фон дер Лайен може да стане следващия председател
Коментари Харесай

Фон дер Лайен&Ко: Какво ще означават за Русия новите лица, начело на ЕС

Германката Урсула фон дер Лайен може да стане идващия ръководител на Европейската комисия, белгиецът Шарл Мишел ще оглави Съвета на Европейски Съюз.

Дойче веле разгласява разбор на политически наблюдаващи по отношение на това, какво могат да чакат Русия и Украйна от новите ръководители на Европейския съюз?

В резултат на тридневната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, завършила на 2 юли, стана ясно, кой може да оглави Евросъюза през идващите пет години.

За поста ръководител на Европейската комисия е номинирана министърът на защитата на Германия Урсула фон дер Лайен. Сега е ред на Европарламента. За германката няма да бъде елементарно да си обезпечи болшинство там, защото значително евродепутати към този момент показаха недоволството си освен от метода, по който бе избрана, само че и от самата кандидатура. Дали Фон дер Лайен ще се реалокира в Брюксел, където е родена, ще стане ясно след 15 юли.

Ако Европейският парламент я утвърди, не се чака съществена смяна в работата на Европейската комисия, защото най-влиятелният пост в Европейски Съюз ще остане в ръцете на Европейската национална партия (ЕНП). Такова е мнението и на белгийския специалист от немския фонд „ Маршал ” в Съединени американски щати Бруно Лете. Той чака поддържаният по времето на Жан-Клод Юнкер курс на Европейска комисия да продължи.

Представителят на Украйна в Европейски Съюз Николай Точицкий отбелязва, че по времето на Юнкер Европейската комисия „ е слушала и слуша ” Киев. Точицкий се надява, че ще продължи да слуша и в бъдеще, само че прецизира, че за задачата Украйна би трябвало да формулира ясно задачите си.

„ Украйна има учредения за оптимизъм във връзка кандидатурата на госпожа фон дер Лайен ”, декларира брюкселският специалист Лете. В частност, тя правеше ясни изказвания по адрес на Русия по време на Керченската рецесия през 2018 година, като прикани Москва да освободи украинските моряци. „ От друга страна, Фон дер Лайен постоянно се е обявявала срещу доставката на оръжие за Украйна ”, разяснява специалистът.

В Москва се отнасят внимателно към кандидатурата на Фон дер Лайен. Заместник-директорът за Европа на Руската академия на науките (РАН) Владислав Белов я дефинира като „ един от най-лошите претенденти ” за Русия. За разлика от някои свои сътрудници в държавното управление на Германия, Фон дер Лайен употребява постоянно думата „ експанзия ”, говорейки за дейности на Русия по отношение на Украйна.

Майстор на компромисите отпред на Европейския съвет

Единственото дефинитивно кадрово решение от 2 юли се отнася до ръководителя на Европейския съвет – орган, в който вземат участие държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз. От 1 декември той ще бъде управляван от Шарл Мишел – министър председател на Белгия. Именно той ще управлява срещата на върха на Европейския съюз.

Наблюдатели единомислеща назовават Мишел надали не съвършен претендент за тази работа. От 2014 година той оглавява държавното управление на Белгия, състоящо се от 4 партии. 43-годишният либерал съумява да реализира компромис освен сред тези партии, само че и сред другите провинции на Белгия, които освен имат личен език (френски, фламандски и немски), само че и свои лични ползи.

„ Силната страна на Мишел за длъжността ръководител на Съвета е способността му да намира консенсус сред доста разнообразни гледни точки ”, счита Бруно Лете.

Впрочем, ръководителят на Съвета се занимава и с интернационалните въпроси и съставлява Европейски Съюз на интернационалната политическа сцена. Той взе участие дружно с ръководителя на Европейска комисия на интернационалните срещи на високо ниво, както и на срещата на водачите на Г-7. Лете отбелязва, че Мишел има дребен опит в интернационалните действия, защото в държавното управление на Белгия с тях се занимава главно външният министър Диде Рендерс. Този факт поражда известно безпокойствие у специалиста.

Експертите считат, че Мишел е задоволително „ мек ” във връзка с Русия. По време на визитата си в Брюксел през есента на 2018 година, съветският министър председател Дмитрий Медведев трансферира отговорността за глобите против Русия на Европейски Съюз. Стоящият в този миг дружно с Медведев Шарл Мишел не напомнил на сътрудника си, че глобите са въведени точно поради дейностите на Кремъл, по-точно анексията на Крим и войната в Донбас.

Бруно Лете припомня, че по време на премиера Мишел Белгия е една от последните страни, дали единодушието си за наказания против Русия.

„ Но аз не считам, че Мишел ще бъде надъхан антиукраински. Въпреки че не считам, че ще бъде и проруски. Трябва да чакаме уравновесен метод ”, счита специалистът.

Вероятно Мишел ще се разграничава значително от настоящия ръководител на Европейския съвет поляка Доналд Туск, заемащ извънредно твърда позиция по отношение на Владимир Путин.

„ След Туск съдействието с Европейския съвет, отпред с господин Мишел ще бъде мъчно. Но, изхождайки от позитивното отношение на Шарл Мишел към Украйна, се надявам, че ще се разберем ”, декларира украинският дипломат Точицкий.

Той коментира дипломатично и позицията на Мишел във връзка със глобите: „ Не забравяйте, че Белгия е страна, която се стреми да реализира положителни и ефикасни бизнес-проекти. ”

Испански социалист отпред на дипломацията на Европейски Съюз

За разлика от младия Мишел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика може да стане един немлад политик – 72-годишният социалист Жозеп Борел, оглавяващ Министерството на външните работи на Испания. На тази служба би трябвало да смени италианката Федерика Могерини.

Одобрението на Борел дава обещание да бъде по-малко проблематично, в сравнение с германката Фон дер Лайен, защото за него е належащо само единодушието на идващия ръководител на Европейска комисия.

Борел може да се похвали със забележителен опит. Той заема високи постове още от началото на 80-те години на предишния век. Познава добре Брюксел, защото през 2004-2007 година бе ръководител на Европарламента. Според наблюдаващи, испанецът обича да приказва доста и да се майтапи, макар че от време на време това му играе неприятна смешка.

Възприемат Борел за последовател на положителните връзки с Москва. Впрочем, през май тази година той назова Русия „ остарял зложелател ” на Европейски Съюз, поради което съветското външно министерство извика посланика на Испания и дефинира това изявление като неприятелство. Последва опрощение от Мадрид, че изявлението не се отнася до двустранните връзки, а съставлява само размишления на тематика международна геополитика.

Друг случай провокира въпроси в Брюксел. По време на визитата си в Мадрид през есента на 2018 година външният министър Сергей Лавров предлага на Борел основаването на обща група по киберсигурност за противопоставяне на дезинформацията. Испанският министър приветства концепцията.

Бруно Лете назовава такова единодушие „ извънредно и необичайно ”, защото точно Русия популяризира постоянно лъжливи вести.

„ Аз не чакам той да бъде проруски надъхан. Освен това висшият представител не прави това, което желае, а това, което му кажат държавите-членки на Европейски Съюз ”, заключава Лете. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР