Германия вече е в нова икономическа ситуация - в рецесия.

...
Германия вече е в нова икономическа ситуация - в рецесия.
Коментари Харесай

Защо Германия изпадна в рецесия

Германия към този момент е в нова икономическа обстановка - в криза. Федералната статистическа работа преразгледа първата си оценка на брутния вътрешен артикул (БВП) за началото на годината. Корекцията беше в посока надолу, и то не малко: статистиците във Висбаден към този момент са пресметнали детайлно, че има спад на стопанската система с 0,3%. В първата си оценка те към момента допускаха нулев напредък.

Тъй като брутният вътрешен артикул към този момент се бе свил с 0,5% през последното тримесечие на 2022 година, рецесията е реалност - най-малко механически. Икономистите приказват за криза, когато икономическите индикатори се утежняват през най-малко две поредни тримесечия.

" От икономическа позиция лятото ще бъде проблематично. Достатъчно неприятно е, че откакто преминахме през две тримесечия, в които производството понижава, приказваме и за лека криза в Германия ", споделя за Дъждовни води Холгер Бар, икономист от банка Deka. 

Хората си пазят парите

Частното ползване е намаляло значително - спаднало с 1,2%, сочат данните на статистиката. Ограниченията се демонстрират в разнообразни области. Домакинствата са харчили по-малко за храна и питиета, за облекло, обувки и обзавеждане, в сравнение с през предходното тримесечие. Има спад и в покупката на нови леки коли. Това евентуално се дължи, наред с другото, на преустановяването на наградите за плъгин (Plug-in) хибридите и на намаляването на наградите за електрически автомобили при започване на 2023 година.

Намаляващото ползване обаче се дължи на по-дълбок проблем - към момента високата инфлация. " Огромното повишаване на цените на силата се отрази отрицателно през зимното полугодие ", отбелязва Йорг Кремер, основен икономист на Комерцбанк. Причината е, че заплатите на хората не съумяват да покрият разликите от високата инфлация, което води до загуба на покупателна дарба.

В множеството браншове синдикатите съумяват да договорят доста нарастване на заплатите. Увеличението обаче нормално се разпределя за две години и се прави поетапно. Тъй като инфлацията остава висока, това значи по-нататъшно понижаване на действителните заплати. В началото на годината държавните покупки също понижиха доста: държавното управление похарчи съвсем пет % по-малко, в сравнение с през предходното тримесечие.

Много строителни планове са замразени

В началото на годината вложенията обаче означиха нарастване от съвсем четири %. Особено се усилиха тези в строителството, което според статистиците се дължеше и на относително меката зима - множеството компании съумяха да работят през нея.

Икономисти не чакат усъвършенстване през втората половина на тази годинаСнимка: Jens Büttner/dpa/picture alliance

В момента обаче строителният бранш изпитва съществени усложнения. Поради високите цени на материалите и възходящите лихвени проценти редица строителни проекти се отсрочват или стопират. Поради това позитивният подтик при започване на годината евентуално ще отслабне или няма да се осъществя. " Предполагам, че в този момент ще преминем през по-дълъг интервал на икономии и ще забележим още веднъж обилни усъвършенствания единствено при добра година ", написа основният икономист на ING Германия Карстен Бржески.

" Нещата наподобяват мрачни и за втората половина на годината ", предвижда Томас Гитцел, основен икономист във VP Bank. " Дотогава резултатът от наваксването в индустрията ще е измършавял. Вече няма да има никаква отплата за предстоящото едва частно ползване и проблемите на строителната промишленост. " Затова, съгласно него, немската стопанска система ще продължи да се свива.

Анализът на бизнес института Ifo също сочи в тази посока. Най-важният стопански индикатор още веднъж се намали тази седмица за първи път от шест месеца насам - по върховете на немската стопанска система облаците се сгъстяват. " Като цяло икономическите опасности се усилиха доста през последните месеци ", споделя икономистът Йорг Кремер. " Смятаме, че техническа криза през втората половина на годината е по-вероятна, в сравнение с икономическо възобновяване, което множеството икономисти към момента чакат. "

Повишаването на лихвените проценти също се отразява

Освен всичко останало внезапното повишение на лихвените проценти оказва спирачен резултат върху стопанската система. Това е методът на Европейската централна банка да овладее високата инфлация. В сряда председателката на ЕЦБ Кристин Лагард разгласи, че желае да продължи този курс.

Съществува обаче заплаха от цялостно задушаване на икономическия напредък. Точно това се случва сега в Германия, до момента в който други европейски страни са в по-добро състояние.

Може да се чакат неподходящи стопански фактори в разнообразни браншове. Към момента е малко евентуално да бъде реализирана прогнозата на федералното държавно управление за напредък от 0,4% през тази година. Призракът на рецесията се завръща.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР