Германия ще тегли допълнителен заем от поне 200 млрд. евро

...
Германия ще тегли допълнителен заем от поне 200 млрд. евро
Коментари Харесай

Германия модернизира въоръжените си сили със заем от поне 200 млрд. евро

Германия ще тегли спомагателен заем от най-малко 200 милиарда евро тази година, с цел да модернизира въоръжените си сили, наред с към този момент планувания дълг, с който ще финансира мерките за запазване на климата и други начинания, съобщи Блумбърг.

Новият заем бележи третата поредна година, в която Германия нарушава конституционните ограничавания върху дълга, и е удостоверение за желанието на новото държавно управление да усили разноските на фона на сеизмичните събития, засягащи страната – от пандемията от ковид до войната в Украйна.

Във Федералния бюджет за 2022 година, утвърден през вчерашния ден от кабинета, държавното управление планува нови заеми от 99,7 милиарда евро, въпреки че сметката несъмнено ще набъбне поради съветската инвазия в Украйна. Други 100 милиарда евро ще бъдат пренасочени към защитата в специфичен извънбюджетен фонд.

Както канцлерът Олаф Шолц, по този начин и финансовият министър Кристиан Линднер, ясно дадоха да се разбере, че ще е нужна промяна на политиката за справяне с икономическите последствия от войната. Тези нови разноски са в допълнение към проектите за харчене на милиарди евро за справяне с изменението на климата и компенсиране на продължителните последствия от пандемията на ковид върху най-голямата стопанска система в Европа.

Настоящият общ размер от нови заеми през 2022 година е вторият максимален след Втората международна война и е малко под рекордните 215 милиарда евро от предходната година.

Линднер сподели, че корекцията на бюджета ще бъде показана „ допустимо най-скоро “, като ще бъдат взети поради спомагателните разноски за облекчение на тежестта върху потребителите от възходящите цени на силата, както и средствата, нужни за подкрепяне на бежанците от Украйна и финансиране на филантропична помощ в чужбина.

„ Правителството прави всичко по силите си, с цел да стабилизира немската стопанска система “, сподели Линднер на конференция в Берлин. Той не даде детайлности, когато бе запитан дали това може да включва пакет от тласъци, сходен на този, употребен за справяне с следствията от пандемията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР