Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика. В 22

...
Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика. В 22
Коментари Харесай

Германия изключи последните три действащи ядрени реактора в страната

Германия се раздели с ерата на нуклеарната енергетика. В 22 ч. по Гринуич бяха изключени от енергийната мрежа последните три настоящи нуклеарни реактора в страната - точно Изар 2, в Югоизточна Германия, Емсланд, в Северозападна Германия и Некарвестхайм, в Югозападна Германия, съобщи Франс прес.

 

В Берлин изключването стана мотив за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на умрял динозавър, символизиращ отживялостта на нуклеарната сила. Подобни събирания имаше в Мюнхен и други немски градове, предава Българска телеграфна агенция.

 

Обещанието да се раздели с нуклеарните централи Германия пое при започване на века, само че темпото на енергийния преход се форсира след злополуката в АЕЦ Фукушима.

 

Стратегията за отричане от нуклеарната сила се възприема като рискова от елементи от популацията и обърка и много сътрудници на Германия, които счита, че нуклеарната сила има предопределена роля в " декарбонизирането на производството на електричество ".

 

Дебати по въпроса бяха подбудени и от газовата рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна.

 

Първоначално трите оставащи настоящи реактора трябваше да бъдат изключени на 31 декември, само че държавното управление на Олаф Шол реши да удължи периода поради опасения от дефицит на сила през зимата.

Неотдавна допитване на телевизия А Ер Де сподели, че 59 % от интервюираните считат, че е неприятна концепция страната им да се отхвърля от нуклеарната енергетика в сегашния подтекст.

 

Трите последни централи са обезпечили едвам 6 % от електричеството в Германия предходната година. През 1997 година нуклеарната сила съставляваше 30,8 % от енергийния микс на страната.

Но в Германия, която е най-големият източник на въглероден диоксид в Европейски Съюз, въглищата са към момента една трета от производството на електричество, като предходната година имаше 8-процентно нарастване в тази тенденция, с цел да се оправи страната с неналичието на съветски природен газ.

Сега прилежаща Франция с общо 56 нуклеарни реактора си остава отличник в света по брой на нуклеарни реактори на глава от популацията.

 

Същевременно министър председателят на немската провинция Бавария прикани за връщане на нуклеарната сила на нейна територия под отговорността на провинциалните управляващи. Едната от спрени централи - Изар 2 - се намира точно в Бавария, съобщи Ройтерс.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР