Германия с тревога чака срещата Путин-ТръмпНа 16 юли в Германия

...
Германия с тревога чака срещата Путин-ТръмпНа 16 юли в Германия
Коментари Харесай

Германия с тревога чака срещата Путин-Тръмп
На 16 юли в Герма

Германия с паника чака срещата Путин-Тръмп
На 16 юли в Германия деликатно ще наблюдават хода на договарянията сред президентите на Русия и Съединени американски щати. Германците се вълнуват от три въпроса: бъдещето на НАТО, статутът на Крим и ориста на „ Северен поток-2 “.

На 16 юли в Хелзинки ще се състои срещата на президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Представителят на федералното държавно управление за съдействието сред съветското и немското общество Дирк Визе отхвърли коментар. В същото време той, както и доста други немски политици и специалисти ще следи доста деликатно хода на договарянията.

През последните месеци Германия неведнъж беше обект на нападки от страна на Тръмп. На този декор най-малките признаци, че американският водач е съумял да реализира взаимно съгласие със своя съветски сътрудник могат още по-силно да обтегнат нервите на формален Берлин.

[b]Тръмп желае Германия да усили разноските за отбрана[/b]

Членството на Федерална Република Германия в НАТО е крайъгълен камък на политиката на Берлин в региона на сигурността. По тази причина пренебрежителните изявления на Тръмп за Северноатлантическия алианс и рецензията по адрес на немските управляващи за незадоволителните, съгласно него, разноски за защита провокират паника в Берлин.

В Германия подозират, че времето за срещата на Тръмп с Путин – единствено няколко дни след провелата се среща на върха на НАТО /11-12 юли/ – не е определено инцидентно. „ Това е опит да се предизвика Европейски Съюз “, съобщи немският политолог Щефан Майстер в изявление за вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. „ Основният въпрос се състои в това, до каква степен многообещаващ ще се окаже американският президент и ще даде ли на Путин някакви обещания без тяхното авансово координиране с сътрудниците от НАТО “, прецизира специалистът.

Тръмп неведнъж е намеквал, че е подготвен да редуцира американското военно наличие в Европа, по този начин стопанинът на Белия дом се пробва да окаже напън върху членовете на НАТО и да ги принуди да отделят повече пари за защита. Както отбелязва шефът на берлинския Център за източноевропейски и интернационалните проучвания Гвендолин Засе това е спомогнало за охлаждането на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Германците желаят по време на договарянията с Путин Тръмп да влезе в ролята на представител на страната, заемаща лидерска позиция в НАТО, а не в качеството на свободен сътрудник.
 Меркел с Тръмп. Меркел с Тръмп. / БГНЕС
„ Остава да се надяваме, че на срещата на върха на НАТО съдружниците на Тръмп са обрисували границата, която той не би трябвало да пристъпва в своите връзки с Русия “, съобщи в изявление за Дъждовни води специалистът на ПГ на „ зелените “ по Източна Европа Ребека Хармс. Путин води „ дълготрайна нападателна и антиевропейска политика “, пробвайки се да вбие чеп сред Вашингтон и неговите европейски сътрудници, твърди Хармс.

Сходно мнение споделя и политологът Щефан Майстер. Според него продължаващото намаляване на трансатлантическите връзки дава отговор на ползите на Кремъл. „ Москва желае да подписа договорка със Запада и да играе нова роля в обезпечаването на европейската сигурност. Кремъл има интерес Америка да се дистанцира от Европа “. Берлин се опасява от подобен сюжет на развиване на събитията.

[b]Тръмп за принадлежността на Крим: това е „ забавен “ въпрос[/b]

Един от основните индикатори на това, какъв брой надалеч ще бъде подготвен да отиде Тръмп, е въпросът за признаването на Крим като част от Русия. Докато Германия е заела ясна позиция, осъждайки присъединението на полуострова, американският президент досега е направил спорни изявления по тази тематика: да вземем за пример, на 12 юли по време на срещата на НАТО в Брюксел Тръмп назова въпроса за статута на Крим „ забавен “. В случай че Тръмп направи отстъпки на Путин, в Германия и останалите страни от Европейски Съюз ще оценят неговите дейности като изменничество.

„ Ако президентът Тръмп – а на фона на неговите изказвания точно от това би трябвало да се опасяваме – признае Крим като част от Русия, то той ще съобщи освен правата на Украйна, само че и сигурността и суверенитета на европейските страни “, съобщи Ребека Хармс. Тя е подкрепена от шефа на ZoiS Гвендолин Засе. „ Европейски Съюз в никакъв случай няма да одобри сходна договорка. В същото време това ще стане победа за Путин, тъй като той ще успее да потвърди, че единството на Запада е единствено заблуда “, обобщи специалистът.

[b]Северен поток-2 “: персонална работа на Германия или опасност за сигурността на Европейски Съюз?[/b]

Още един въпрос, представляващ интерес за жителите на Федерална Република Германия, е строителството на газопровода „ Северен поток-2 “, който ще свърже непосредствено Русия и Германия. Заради тази договорка Доналд Тръмп назова Федерална Република Германия „ заложница “ на Русия и изрази мнението, че „ Германия се намира под цялостния надзор “ на Москва. При това съществува догатката, че Вашингтон би желал да усили доставките на личен природен газ за Германия.
 Меркел с Путин. Меркел с Путин. / БГНЕС
В същото време има и мнение, че със своето държание Тръмп по-скоро се пробва да показва, че не се намира в тесни връзки с Кремъл: в Съединени американски щати, както и преди считат, че Русия му е помогнала да победи на президентските избори през 2016 година „ Той подлага на критика Русия от тактически съображения, тъй като американците го упрекват в сговор с Путин “, съобщи в изявление за Ройтерс шефът на Германското сдружение за външна политика Даниела Шварцер.

Междувременно някои отчасти споделят позицията на Тръмп. „ Такива самостоятелни планове, като „ Северен поток-2 “, се реализират макар всеобщите старания за обезпечаване на сигурността, тъй като тръбопроводът е стратегически план, ориентиран към усилването на въздействието на Кремъл “, установи Ребека Хармс. Би било забавно да се следи по какъв начин Тръмп, който направи на пух и прахуляк Германия, ще разяснява тази тематика на срещата с Путин. /БГНЕС

---------

Чейз Джеферсън, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР