Германия отвърна на Илон Мъск, след като той се намеси в дебата за мигрантите

...
Германия отвърна на Илон Мъск, след като бизнесменът милиардер се
Коментари Харесай

Германия отвърна на Илон Мъск, след като бизнесменът милиардер се намеси в дебата за миграцията в страната.

Мъск сподели повторно публикация в платформата X, бивша Twitter, която критикува операциите на немски НПО в Средиземно море за „разтоварване на нелегални имигранти“ в Италия.

Постът също призовава за победа на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD) на следващите избори.

„В момента в Средиземно море има 8 кораба на германски неправителствени организации, които събират нелегални имигранти, които да бъдат разтоварени в Италия. Тези неправителствени организации са субсидирани от германското правителство. Да се ​​надяваме, че AfD спечели изборите, за да спре това европейско самоубийство“, гласи публикацията от акаунт в X с име „Радио Генуа“.

Споделяйки публикацията със своите 158 милиона последователи в петък, Мъск, който притежава платформата за социални медии, написа: „Германската общественост знае ли за това?“

Отвръщайки на коментара му, германското външно министерство написа на X: „Да. И това се нарича спасяване на животи.

Мъск удвои критиките си в събота, като написа в друга публикация: „Честно казано, съмнявам се, че мнозинството от германската общественост подкрепя това“.

Мигранти минават покрай жилищен блок в центъра на централната имиграционна служба на Бранденбург, в Айзенхутенщад, източна Германия. Мигранти минават покрай жилищен блок в центъра на централната имиграционна служба на Бранденбург, в Айзенхутенщат, Източна Германия. Odd Andersen/AFP/Getty Images

Коментарите на Мъск идват на фона на спора между Берлин и Италия относно морските операции на НПО.

По-рано този месец Министерството на вътрешните работи на Германия заяви, че ще отложи „до второ нареждане“ приемането на мигранти, идващи през Италия съгласно европейски доброволен план за солидарност.

Говорейки в кулоарите на 10-ата среща на върха за страните от MED9 в петък, италианският премиер Джорджия Мелони предупреди, че проблемите, свързани с миграцията, „никога няма да бъдат решени напълно, ако всяка страна мисли да го разтовари върху друга“.

Лидерите на MED9, която включва Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър, Малта, Хърватия и Словения, се събраха във Валета, Малта, в петък.

Мелони каза, че е разговаряла с германския канцлер Олаф Шолц в четвъртък и каза, че изглежда, че Германия „прави половин крачка назад“.

„За нас преразпределението никога не е било приоритет, за мен проблемът никога няма да бъде решен напълно, ако всяка държава мисли да го претовари върху друга. Единственият начин да решим проблема на всички е работата, която вършим във външното измерение“, каза Мелони.

След срещите в петък MED-9 публикува съвместно изявление, в което се посочва необходимостта от „бърз отговор на неотдавнашното предизвикателство на нарастващите пристигащи по средиземноморски маршрути“.

В изявлението се казва, че са необходими краткосрочни и средносрочни решения и се призовава Европейският съюз (ЕС) ефективно да намали първичните движения и да предотврати заминаванията, да подобри процента на връщане на неуспешно търсещите убежище лица и да се справи с първопричините за нелегалната миграция.

Всяка година десетки хиляди мигранти, бягащи от война, преследване и бедност, рискуват коварния маршрут в търсене на безопасност и по-добри икономически перспективи.

В много случаи корабите им са пренаселени и негодни за пътуване, а необходимостта от спасяване на мигранти на борда често води до спорове между страните кой да ги приеме.

Джеси Гретенър, Шарън Брейтуейт и Барби Надо от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР