Германия отрече да е подпомагала геноцида в Газа, като е

...
Германия отрече да е подпомагала геноцида в Газа, като е
Коментари Харесай

Пред Съда в Хага Германия отрича да участва в геноцида в Газа

Германия отхвърли да е подпомагала геноцида в Газа, като е продавала оръжие на Израел, оповестява " Ройтерс ".

Това обвиняване беше отправено от Никарагуа по дело в Международния съд на Организация на обединените нации, което отразява възходящите правни дейности в поддръжка на палестинците.

Германия е един от най-верните съдружници на Израел след нападението на " Хамас " на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Освен това тя е един от огромните експортьори на оръжие за Израел - по данни на Министерството на стопанската система през 2023 година страната е доставила военно съоръжение и оръжия за 326,5 милиона евро.

В Германия и в други западни страни се организират митинги, разнообразни правосъдни каузи и обвинявания в двуличие от предизборни групи, които настояват, че Израел е умъртвил прекалено много палестински цивилни в своята шестмесечна военна атака.

Таня декор Услар-Глейхен, юридически консултант на немското външно министерство, обаче съобщи пред Международния съд, че делото на Никарагуа е преждевременно и се основава на нежни доказателства.

Износът на оръжия беше деликатно оценен, тъй че да се подсигурява спазването на интернационалното право, увери тя.

" Германия прави всичко допустимо, с цел да извърши отговорността си по отношение на израелския и палестинския народ ", добави Фон Услар-Глейхен и посочи, че страната ѝ е най-големият самостоятелен донор на филантропична помощ за палестинците.

Тя уточни, че сигурността на Израел е приоритет за Германия заради историята на нацисткото изтребване на евреите по време на Холокоста. " Германия се поучи от своето минало - минало, което включва отговорността за едно от най-ужасяващите закононарушения в човешката история ", акцентира Фон Услар-Глейхен.

Вчера Никарагуа изиска от Международния съд да подреди на Германия да спре продажбите на оръжие на Израел и да възобнови финансирането на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци.

Според Манагуа Германия е нарушила Конвенцията за геноцида от 1948 година, като е траяла да доставя Израел с оръжия и откакто Международният съд постанови, че е допустимо Израел да е нарушил някои права, обезпечени от конвенцията, по време на нападението си против Газа.

Израелския министър председател Бенямин Нетаняху изрично отхвърля тези изказвания и показва, че войната му е против " Хамас ", а не против палестинските цивилни, и че е жертва на клеветническа акция в международен мащаб.

От 7 октомври над 33 000 палестинци са били убити при военната атака на Израел в Газа.

Очаква се Международният съд да издаде краткотрайни ограничения по делото на Никарагуа след седмици, само че окончателното решение може да отнеме години. Въпреки че се допуска, че решенията са правно обвързващи, съдът няма метод да ги извърши.

През януари, в отговор на обвиняване от Южна Африка, съдът в Хага постанови, че са правдоподобни изказванията, че Израел е нарушил някои права, обезпечени от Конвенцията за геноцида, и разпореди незабавни ограничения, в това число прикани за преустановяване на всевъзможни евентуални актове на геноцид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР