Германия обяви, че планира да създаде в Берлин мемориал в

...
Германия обяви, че планира да създаде в Берлин мемориал в
Коментари Харесай

Германия планира мемориал в Берлин за полските жертви на нацистите

Германия разгласи, че възнамерява да сътвори в Берлин мемориал в памет на полските жертви на нацистите.


" Спешно се нуждаем от място за възпоменание, място за съгласие и среща с нашата съседка Полша ", съобщи немският министър на културата Клаудия Рот на конференция в Берлин.

Съобщението идва в миг, когато държавното управление във Варшава изостря реториката към Германия преди парламентарните избори по-късно тази година.

Лидерът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински загатна, че Берлин желае да се намеси в предизборната акция и да конфигурира противника на опозицията Доналд Туск за министър-председател.

Рот призна за напрежението и изрази " страдание за някои антигермански акции ".

Проектът, който породи през 2017 година, ще уважи жертвите на нацисткото настъпление в Полша, лишило живота на сред 5 и 6 милиона поляци, в това число 3 милиона евреи.

Мемориалът, наименуван " Германско-полски дом ", ще бъде построен на мястото на някогашната опера " Крол " в центъра на Берлин, в непосредствена непосредственост до канцеларията на канцлера и против Бундестага.

Според проектантите това видно място е алегорично. В операта " Крол " са се помещавали немските депутати след пожара в Райхстага през 1933 година, който оказва помощ на нацистите да укрепят властта си, и точно в театъра Хитлер афишира нахлуването в Полша на 1 септември 1939 година

Според показания от формалните лица проект немските депутати ще разискват по-конкретно предложение през идната година, като не е посочен по-точен график за строителството.

Варшава от дълго време упорства, че Германия ѝ дължи репарации за загубите, претърпени по време на Втората международна война.

Берлин изрично отхвърля концепцията, като твърди, че Полша се е отказала от претенциите за обезщетения в съглашение от 1953 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР