Германия обмисля спирането на рекламите на нездравословни храни за деца. Забраната

...
Германия обмисля спирането на рекламите на нездравословни храни за деца. Забраната
Коментари Харесай

Германия спира рекламите на нездравословни храни за деца

Германия обмисля прекъсването на рекламите на нездравословни храни за деца. Забраната ще се отнася за реклами, предавани по малкия екран, радиостанциите, само че също по този начин и онлайн, да вземем за пример в Ютюб, във времето от 6 сутринта до 23 часа вечерта.

Именно в тези часове децата гледат телевизия или са в интернет, по тази причина тогава не би трябвало да вървят реклами на питиета, съдържащи захар, или на снакс, който пък е богат на сол или на мазнини.

След като доброволният ангажимент на рекламната промишленост не докара до средата се постанова по-строга регулация, съобщи министърът на храните Джем Йоздемир, представен от АРД.

Той посочи, че не приканва за „ всеобща възбрана на рекламата “, само че тя към този момент „ не би трябвало да бъде ориентирана към децата “.

Под това министърът схваща подрастващите под 14 години, а за високото наличие на захар, сол или мазнини би трябвало да важат пределните стойности, избрани от Световната здравна организация, акцентира още министърът. Той желае още да бъде неразрешено рекламирането на такива нездравословни храни във вестници, списания и брошури, в случай че те са ориентирани и към деца. Освен това не би трябвало да се позволява външна реклама в радиус от 100 метра от учебни заведения, детски градини, площадки или други места за отдих на деца, както и спонсорство. Контролът на осъществяването би трябвало да се реализира от органите за наблюдаване на пазара в съответните провинции, добавя АРД.

15 на 100 от германчетата са с наднормено тегло

Германското сдружение за битка със затлъстяването приветства самодейността на министъра. В тази връзка от организацията напомнят, че затлъстяването при децата е главен здравен проблем, а рекламата на нездравословни артикули е значим фактор. А изпълнителната директорка на Германското сдружение за битка с диабета Барбара Битцер назова проектите на Йоздемир „ крайъгълен камък “ за детското здраве.

Данните на немското държавно управление сочат, че към 15% от децата на възраст сред 3 и 17 години в Германия са с наднормено тегло,

а съвсем 6% имат затлъстяване. То се развива в детска възраст и постоянно се резервира през целия по-нататъшен живот, като усилва риска от сърдечносъдови болести и захарен диабет вид 2.

Насрещен вятър от сътрудници

Свободните либерали се оповестиха срещу предлагането с аргумента, че в политиката персоналната отговорност би трябвало да е водеща, не възбраните, които не водят до средата. Техният представител по аграрно-политическите въпроси Геро Хокер даже съобщи, че министър Йоздемир няма да събере нужното болшинство в ръководещата коалиция.

Критика идва и от опозицията. Заместник-шефът на фракцията на ХДС-ХСС в Бундестага Щефен Билгер укори Йоздемир, че проправял пътя към повече администрация и държавно опекунство. Проектозаконът би трябвало да бъде координиран още през това тримесечие с другите държавни ведомства, след което да бъде възложен за мнение на обособените федерални провинции. Преди да се трансформира в закон ще би трябвало също да бъде получено и единодушието на Европейската комисия, напомня АРД.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР