Германия иска РСМ и Албания в ЕС и преговорите трябва

...
Германия иска РСМ и Албания в ЕС и преговорите трябва
Коментари Харесай

Германия иска РСМ и Албания в ЕС и преговорите трябва да започнат сега

Германия желае РСМ и Албания в Европейски Съюз и " договарянията би трябвало да стартират в този момент ", това изясни във встъпителната си тирада немският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския развой.

Той насърчи Западните Балкани към възобновяване и упоритост , " тъй като вашите жители имат огромни упования: От своите държавни управления те чакат отчетност, надеждни публични услуги и стопански прогрес. А от Европейския съюз и неговите държави-членки те изискват благонадежден път за своите страни към Европейския съюз ".

По думите му от 2014 година, страните от Западните Балкани са постигнали доста .

" Поглеждайки обратно към последната година, виждаме и дребен прогрес в някои области. И изцяло разбирам разочарованието , което предизвиква във вашия район. Затова дано удвоим взаимните си старания по три въпроса. Първо, би трябвало да ускорим процеса на разширение . Бъдещето на всичките 6 страни от Западните Балкани е в Европейския съюз - Германия остава изцяло отдадена на тази цел ".

Той изясни, че страните от Западните Балкани би трябвало да укрепят върховенството на закона, да се борят с корупцията и проведената престъпност, да защитят свободата на медиите и да основат пространство за преуспяване на демокрацията. " От друга страна, Европейски Съюз би трябвало да се придържа към своите задължения ".

Северна Македония и Албания реализираха резистентен прогрес в промяната на правораздаването и битката с корупцията и проведената престъпност. В съглашението от Преспа Скопие и Атина демонстрираха и сторическо политическо водачество , разяснява Маас.

" Ето за какво договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания би трябвало да стартират в този момент . Благодаря на португалското председателство, че пое тази задача - то има нашата цялостна поддръжка. "

" Нека бъда явен: всички знаем, че вътрешната политика може да ограничи пространството за маневриране във външната политика. И разбираме, че въпросите на историята и идентичността са деликатни . Но такива двустранни въпроси не би трябвало да попречват целия развой на присъединение ", добави немският външен министър.
 Маас: Западът не желае студена война, Европейски Съюз да анулира правото на несъгласие за външна политика
Маас: Западът не желае студена война, Европейски Съюз да анулира правото на несъгласие за външна политика

Шансът на Европа се крие в завръщането на Съединени американски щати към интернационално съдействие

" И като приказваме за прагматизъм , аз също имам вяра, че ние като Европейски съюз би трябвало най-сетне да реализираме либерализация на визовия режим за Косово , което остава единствената страна в района, изключена от елементарно пътешестване до Европейския съюз ".

Маас желае блян към районно съдействие и помиряване . " Всички народи в цяла Европа носят исторически тежести. Но историята не би трябвало да е спънка за построяването на общо бъдеще ".

След посещаване в Белград и Прищина , за разговора сред Косово и Сърбия, който се улеснява от Европейския съюз, " нашето обръщение е ясно: Цялостното съглашение сред Косово и Сърбия освен би нараснало районната непоклатимост . Това също ще отключи вероятностите за участие в Европейския съюз и за двете страни ".

Напълно поддържа напъните на висшия представител Жозеп Борел и специфичния представител Мирослав Лайчак, с цел да се трансформира това в действителност.

Същото важи и за Босна и Херцеговина . " Повече от 25 години след Дейтън виждаме тревожна задънена улица и нападателна изразителност ".
 Вучич вижда в България смешна дребна страна блокираща РСМ
Вучич вижда в България смешна дребна страна блокираща РСМ

Той не желае да свърши като Заев с потупване по рамото и признание на Косово

Маас разяснява, че " през днешния ден следобяд ще бъде оповестена присъда по делото против Ратко Младич . Това ни припомня за ужасяващите войни от 90-те години (на минналия век), в това число актове на геноцид, всеобщи убийства и етническо пречистване. Тези ужасни мемоари би трябвало да доведат до извода, че бъдещето на Западните Балкани е в мира и демокрацията ".

Според него е доста значима ролята на гражданското общество за поощряване на помиряването и разговора .

" За проспериращи и мирни Западни Балкани има потребност всички страни в района да се обединят - с прагматизъм и храброст, с натурализъм и упоритост. Вие решавате да извършите този избор - Германия е подготвена да даде поддръжка ", изясни Хайко Маас.
 Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са теоретичен и културен факт
Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са теоретичен и културен факт

Били резултат от дългогодишно историческо и културно развитие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР