Германия и Русия трябва да си говорят, а по редица

...
Германия и Русия трябва да си говорят, а по редица
Коментари Харесай

Путин посрещна Меркел в Сочи с рози, тя заяви стратегически интерес от добри отношения с Русия


Германия и Русия би трябвало да си приказват, а по редица въпроси двете страни са на едно мнение, съобщи федералната канцлерка Ангела Меркел на взаимната си конференция с президента на Русия Владимир Путин в резиденцията му в Сочи.

Путин чакаше Меркел на верандата с букет от кремави рози, фрезии и други цветя в пастелни тонове. Заедно с министър-председателят Дмитрий Медведев организираха къс диалог на съветски език с канцлерката, съобщи ТАСС.

Меркел поздрави Медведев за назначението на поста министър председател и по-късно тримата с президента Путин поговориха малко на съветски език. Медведев изрази вяра пред Меркел за контакти на новото съветско държавно управление с немския кабинет. " На добър път! ", пожела Меркел на Медведев на съветски език.

По-късно Путин заяви, че е разискал с Меркел уреждането на сирийския спор, обстановката в Близкия изток и излизането на Съединени американски щати от договорката за иранската нуклеарна стратегия.

Руският президент означи желанието на Германия да взе участие интензивно във възобновяване на обществената и икономическата инфраструктура на Сирия. Той посочи, че европейските страни би трябвало да оказват помощ на арабската република да се възвърне, в случай че желаят бежанците да се върнат вкъщи си, само че акцентира също, че възобновяване би трябвало да бъде " деполитизирано ", заяви Ройтерс.

Меркел изрази безпокойствие от декрет на сирийския водач Башар Асад, съгласно който сирийци, които не предявят правата си на благосъстоятелност в страната в избран период, може да я изгубят. Канцлерката прикани Путин да употребява въздействието си върху Асад и да го убеди да анулира тази мярка.

Германия има стратегически интерес от положителни връзки с Русия, сподели Меркел и добави, че това не е в прорез с продължаването на непоколебимото трансатлантическо другарство, съобщи Ройтерс. Важността на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз се резервира, без значение от редица настоящи различия с Вашингтон, уточни немската канцлерка.

Държавният глава на Русия съобщи, че Москва е подготвена да продължи да работи в нормандския формат, който е значим инструмент за споразумяване на обстановката в Югоизточна Украйна, само че към този момент не е избрана дата за последваща среща.

Меркел посочи, че е в полза на Иран да остане страна от съглашението за нуклеарната му стратегия.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че се радва за изписването на някогашния помощник на съветското военно разузнаване Сергей Скрипал от болница и му желае здраве. Руският президент означи, че Скрипал би бил мъртъв, в случай че е бил токсичен с вещество от вида на химическите оръжия, показва Ройтерс.

Президентът назова невиждана обстановката към задържането в Киев на журналиста и основен редактор на организация РИА Новости Украйна, Кирило Вишински. Това е нещо невиждано. Опитват се да издигнат обвинявания в държавна измяна на индивида за това, че е изпълнявал своите професионални отговорности, сподели съветският държавен глава.

Меркел съобщи, че ще беседва с украинския президент Петро Порошенко и ще повдигне и въпроса за Вишински.

По-рано тази седмица чиновници на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) претърсиха офисите на РИА и задържаха шефа на киевското бюро, обвинявайки организацията, че е употребена от Русия в осведомителна война против Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР