Германия и редица други европейски държави, сред които и България,

...
Германия и редица други европейски държави, сред които и България,
Коментари Харесай

Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: ето какво трябва да знаете

Германия и редица други европейски страни, измежду които и България, краткотрайно стопираха да имунизират с препарата на AstraZeneca, до момента в който не бъдат изяснени случаите на настъпили тежки затруднения. В Германия досега са сложени към 1,6 милиона дози от английската ваксина, а регистриранити случаи на така наречен венозна мозъчна тромбоза са общо седем - при шест дами и един мъж. Трима от тях са умряли.
Независимо че тежкото затруднение се демонстрира единствено при напълно нищожен % (0,000004 на сто) от броя на имунизираните, специалистите от немския институт " Паул Ерлих “, които отговорят за сигурността на имунизациите, в понеделник решиха, че е редно имунизациите краткотрайно да бъдат прекратени, до момента в който не се обясни дали въпросните тромбози фактически са свързани с английската ваксина.
За какво би трябвало да внимават имунизираните  
Какво би трябвало да знаят обаче хората, които към този момент са имунизирани с този препарат? Какви странични въздействия са вероятни и по кое време е значимо да се потърси съвет от доктор?
Ваксинираните с AstraZeneca би трябвало да наблюдават положението си изключително в първите 4 до 7 дни след слагането на имунизацията. Алармиращ сигнал е да вземем за пример, в случай че повече от четири дни имат мощно и трайно главоболие и изключително в случай че виждат микрокръвоизливи под формата на дребни червени петънца по кожата. Тъй като това би могло да е симптом за започваща тромбоза, засегнатите би трябвало неотложно да се извърнат към доктор, поучават от института „ Паул Ерлих “. Венозната мозъчна тромбоза може да бъде овладяна, само че лекуването ѝ изисква бързи грижи.
Ако главоболието и възприятието за изнемощялост продължат единствено малко - 1-2 дни след имунизацията, тогава става дума за безобидни признаци, които са белег за това, че имунизацията работи. Към честите странични въздействия, разказани в листовката към препарата на AstraZeneca, са изброени още нараснала температура, както и болежка, зачервяване, сърбеж или кръвоизлив на мястото на инжекцията. Възможни са също по този начин главоболие, настинка, мускулни болки. При един от всеки 10 имунизирани може да настъпи повишение на температурата над 38 градуса, вероятни са още повръщане и разстройство. По-редки са признаци като увеличени лимфни възли, обриви и щедро потене - те се демонстрират у един на всеки 100 имунизирани.
" AstraZeneca е добър и ефикасен препарат "  
Редица специалисти в Германия разкритикуваха решението за прекратяване на имунизациите с AstraZeneca. Известни подозрения по отношение на мярката изрази и президентът на Световния съюз на лекарите Франк Улрих Монтгомъри. „ Появата на тромбози и белодробни емболии у някои хора не значи безусловно, че те са свързани с имунизацията “, съобщи Монтгомъри. Според резултатите от интернационалните проучвания, с които той е осведомен, честотата на тромбозите у имунизирани и неимунизирани е съвсем една и съща. Все отново Монтгомъри приветства обстоятелството, че ЕМА ще ревизира случаите на тежки странични въздействия. Според него тази инспекция ще покаже единствено едно - че английската ваксина е добър и ефикасен препарат против Ковид-19. Монтгомъри изрази страдание, че сегашната медийна шумотевица към имунизацията ще нанесе спомагателни вреди на имиджа ѝ.
Кристоф Шпинер, прокурист по въпросите на пандемията към Техническия университет в Мюнхен, също гледа сериозно на краткотрайното прекъсване на имунизациите. Цитираните седем случая на венозна мозъчна тромбоза съставляват нищожен % на фона на имунизираните 1,6 милиона души, твърди Шпинер и изяснява: „ В момента имунизираме с приоритет възрастни хора с предварителни болести. Голяма част от тях поначало имат нараснал риск от тромбоемболии “. Предимствата на имунизацията са доста повече от рисковете, акцентира още медикът и прибавя, че тежките форми на Ковид-19 постоянно водят до тромбоемболии. Включително и заради този факт потреблението на имунизацията е безусловно целесъобразно, счита той.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР