Германия и Полша обявиха, че обмислят да сформират комисия, която

...
Германия и Полша обявиха, че обмислят да сформират комисия, която
Коментари Харесай

Германия и Полша могат да сформират комисия за репарации от ВСВ

Германия и Полша оповестиха, че обмислят да образуват комисия , която ще преглежда полските искания към Берлин за погашение на репарации за немските дейности през Втората международна война, осведоми " Ройтерс ".

Управляващата полска партия " Право и правдивост " п реразглежда въпроса за военна отплата, макар че държавното управление публично не е отправило искане към Германия.

Новият полски министър на външните работи Яцек Чапутович и немският му сътрудник Зигмар Габриел обявиха на първата си среща, че не желаят въпросът да навреди на двустранните връзки.

Двамата министри подчертаха значимостта на връзките си, само че признаха, че въпросът за репарациите няма да изчезне.

Габриел акцентира, че Германия има ясна юридическа позиция, съгласно която всички въпроси за репарациите са изяснени. Той добави, че демократично определеното държавно управление на Полша е приело това при започване на 90-те години на ХХ век.

Но няма смисъл от диалози за юридическа обстановка , в случай че има спор в обществото на прилежаща страна, счита Габриел.

Според него единственият метод е да се попитат специалисти. Външният министър на Германия ясно съобщи, че все още няма съответни проекти и ще би трябвало да бъде взето решение за съставяне на комисия, в която може да вземат участие историци и адвокати.

6 милиона поляци, в това число три милиона полски евреи, са убити по време на войната, а столицата Варшава е срината през 1944 година

След войната спечелилите предоставиха на Полша немска територия като отплата за анексираната от Съветския съюз полска територия.

" Искаме да се организира този спор ", сподели Чапутович, който одобри предлагането на Габриел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР