Германия и Китай работят за подобряване на пазарния достъп до

Германия и Китай работят за подобряване на пазарния достъп до ...

Германия настоява Китай да отвори финансовия си сектор.

Германия и Китай работят за подобряване на пазарния достъп до своите банки и застрахователи, казва германският министър на финансите днес и приветства плановете на Китай и САЩ да облекчат търговските напрежения чрез преговори.

Германия и Китай искат да сигнализират, че светът продължава да бъде многостранен и че всички страни се опитват да си сътрудничат, каза Олаф Шолц, който е на двудневно посещение в Пекин.

Очаква се двете страни да подпишат в петък споразумения за разширяване на сътрудничеството в областта на финансовите услуги. Споразуменията са част от усилията на Шолц да убеди Китай, че отварянето на нейната икономика е в нейн собствен интерес.

"Това е особено важно за финансовия сектор," казва Шолц пред репортери и добавя, че преговорите в Пекин са насочени към подобряване на пазарния достъп за германски банки и застрахователи в Китай и обратното.

"Това ще доведе до повече богатство и за двете страни," каза Шолц.

Шолц ще се срещне с китайския вицепремиер Лю Хе в петък. Очаква се и двамата да присъстват на церемония, на която германският регулатор на финансовия пазар, Бафин, ще подпише две споразумения с китайските власти, заявява германски държавен служител.

Първото споразумение е с Китайската регулаторна комисия за банковото и застрахователно дело и второто с китайската Комисия за регулиране на ценните книжа, казва държавният представител. Може да се сключи трето споразумение между Китай и германската Bundesbank, казва той.

Шолц също настоява Германия да стане център за финансови продукти деноминирани в ремнимби в Европа, след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

По време на дискусия в университет в Пекин Шолц призова Китай да сподели повече информация за кредитирането си в други страни, за да увеличи прозрачността на дълга. Китай се превърна в един от най-големите кредитори в развиващите се пазари, но не е член на Парижкия клуб на правителствените кредитори.

"Хубаво е, че търпението е възнаградено и че има признаци, че ще има по-нататъшни преговори между Китай и Съединените щати", каза Шолц относно търговското напражение между двете най-големи икономики.

Лиу ще посети Съединените щати на 30 и 31 януари за следващия кръг търговски преговори с Вашингтон, съобщава китайското министерство на търговията днес. /money.bg

Източник: dnesplus.bg