Германия и Франция се разбраха да има общ бюджет специално

...
Германия и Франция се разбраха да има общ бюджет специално
Коментари Харесай

Общ бюджет на еврозоната – засега символ, не толкова конкретика

Германия и Франция се схванаха да има общ бюджет особено за еврозоната и да бъде засилена ролята на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) – инструментът, който се употребява за поддръжка на изпаднали в усложнение стопански системи.

Информацията обаче разкрива картината на едно положително благопожелание, без да има огромна конкретика. Например – що се отнася до общия бюджет, не е ясно какъв ще е размерът му, не е ясно и какви ще са изискванията за образуването му, разяснява организация Bloomberg.

" Има общо чувство за известна инерция – не към цялостна промяна, само че въпреки всичко към прогрес. Политически факт е, че картината в Бундестага и в Италия способства за по-малко удобна среда ", разяснява Николас Верон от мозъчния концерн Bruegel случилото се след изказванията на немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Бюджетът на еврозоната

Оценката на Bloomberg е, че съглашението по този въпрос е победа за Макрон. Бюджетът би трябвало да е реалност от 2021 година, като има и пътна карта. Според нея бюджетът следва да предизвиква конкуренцията, доближаването и стабилизацията на еврозоната, като ресурсите ще идват от националните бюджети на страните-членки на валутния съюз на Европейски Съюз, както и доходи от Европейски Съюз и налози като облагането на финансовите транзакции и на цифровите компании. С бюджета би трябвало да се подкрепи развиването на човешкия капитал и нововъведенията, като има предложение затруднените стопански системи да не внасят нищо в бюджета на еврозоната или да бъде основан специфичен инструмент за стабилизиране на безработицата. Няма обаче дейтали за размера на бюджета, няма изясненост и дали страните-членки на еврозоната ще би трябвало да покриват избрани критерии, с цел да се възползват от избрани преимущества на бюджета.

" Бюджетът е алегоричен, не съответен. Франция искаше знак, Германия не искаше конкретика ", заключи Верон.

Европейският стабилизирационен механизъм (ESM)

Основният проблем тук е кой да взема решение дали да се провиснал общи пари в помощ на закъсала банка. Германия желае националните държавни управления, а в някои случаи даже националните парламенти, да имат думата, само че други страни считат, че по този начин механизмът за взимане на решения става прекомерно муден и муден.

Засега в пътната карта Германия и Франция реализираха единодушие националните държавни управления да имат думата в такива случаи. Има обаче изискване това да става бързо, дейно и устойчиво. Но пък размерът на фонда ще е не по-голям от 55 милиарда евро – по усета на Германия.

Друг значим въпрос е дали страна, която получава помощ от ESM, ще би трябвало да показва скица за погасяване на заема още преди да го вземе. Засега Франция и Германия не споделят " не ", само че употребяват израза " предварителна скица за погасяване, улеснена от ESM " - задоволително разводнено за смяна в която и да е посока.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР