Германия днес приключи изграждането на първия си плаващ терминал за

...
Германия днес приключи изграждането на първия си плаващ терминал за
Коментари Харесай

Германия изгради първия си плаващ терминал за втечнен природен газ

Германия през днешния ден завърши построяването на първия си плаващ терминал за полутечен природен газ, в региона на пристанището Вилхелмсхафен на брега на Северно море, оповестява Българска телеграфна агенция.

Съоръжението ще бъде пуснато в употреба към края на годината, като би трябвало да бъде пуснат и втори плаващ терминал за полутечен природен газ - в региона на пристанището Брунсбютел на Северно море, съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек.

Изграждането на тези терминали идва на фона на опитите на Германия да си обезпечи повече доставки на полутечен природен газ и да прекъсне своята взаимозависимост от съветското синьо гориво, доставяно през газопроводи.

Специална плаваща апаратура за предпазване и регазификация (FSRU) на втечнения природен газ, която ще бъде употребена от компанията за комунални услуги " Унипер " (Uniper), ще бъде закотвена в региона на пристанището Вилхелмсхафен до нов пристан, който е уголемен. Съоръжението ще може да регазифицира полутечен природен газ, който ще бъде превозен до пристанището от специфични танкери.  

" Новата пристанищна инфраструктура ще бъде оборудвана със уреди, посредством които в бъдеще ще може да бъдат внасяни нисковъглеродни енергийни източници, като водород да вземем за пример ", съобщи министърът на околната среда на провинция Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия получи Русия предходната година съвсем една трета от нужния й природен газ, само че задачата на ръководещите в Берлин е да прекратят до лятото на 2024 година всички съветски газови доставки, каквито към момента се реализират, отбелязва Ройтерс. 

Плаващата апаратура за предпазване и регазификация на полутечен природен газ, която би трябвало да бъде превозена до региона на пристанището Вилхелмсхафен, е наречена " Хьог Есперанца " (Hoegh Esperanza). В момента тя се намира в корабостроителницата във френското пристанище Брест, по данни на системата за следене на кораби на " Рефинитив ийкън " (Refinitiv Eikon).

Плаващата апаратура " Хьог Есперанца " се чака, изцяло съоръжена, да дойде в немското пристанище Вилхелмсхафен в средата на декември. Тя би могла от януари да преработва товара на идващите танкери с полутечен природен газ, заяви през днешния ден представител на районното министерство на стопанската система на провинция Долна Саксония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР