Германия арестува двама души за шпионаж в полза на Русия

...
Германия арестува двама души за шпионаж в полза на Русия
Коментари Харесай

Германските власти арестуваха двама души за шпионаж в полза на Русия

Германия арестува двама души за шпионаж в интерес на Русия и за обмисляне на диверсионни интервенции против немската военна помощ за Украйна. Задържаните са с съветско и немско поданство. Единият от тях е контактувал с съветските секрети служби. От Кремъл обявиха, че нямат информация за арестите. За пояснение в немското външно министерство е извикан съветския дипломат в Берлин.

Двамата мъже - на 37 и 39 години, са арестувани в Байройт, Бавария. Извършени са обиски в домовете и на работните им места. От конфискувани материали излиза наяве, че двамата са следили военни обекти, в това число и американска база в Германия. Целта на плануваните саботажи е била да се попречи на немската помощ за Украйна. След Съединените щати, Германия е най-големият донор на военна техника за Киев. Освен в шпионаж в интерес на Русия, двамата са упрекнати в бойкот и тероризъм.

" Предполага се, че един от арестуваните е имал подготвеност да извърши бойкот против Германия, по-конкретно против военна инфраструктура и промишлен обект. Обмислял е потреблението на експлозиви или палеж. Задържаният към този момент е проучил евентуални цели, благодарение на другия обвинен, който също е арестуван. Данните демонстрират, че събраната от двамата информация е излъчена на съветските разследващи служби ", съобщи Инес Петерсен, представител на прокуратурата.

Ще продължим да подкрепяме Украйна и няма да позволим да бъдем заплашвани, съобщи министърът на вътрешните работи на Германия - Нанси Файзер.

" Нашите служби са предотвратили евентуални офанзиви с експлозиви, чиято цел е била да саботират нашата помощ за Украйна. Това е изключително сериозен случай на хипотетична шпионска активност за незаконния режим на Путин. Ще продължим да отблъскваме всички сходни закани. От началото на войната в Украйна, службите ни укрепиха защитните ограничения против хибридните офанзиви на съветския режим ", съобщи Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия.

Според немски медии, арестуваните евентуално са следили базата " Графенвьор ", в Бавария, където се образоват украински военни. Известно е, че двамата са воювали сред 2014 и 2016 година на страната на Русия в украинската Донецка област. Прокуратурата приравнява това с присъединяване в задгранична терористична организация, което се счита за дипломатически внимателно решение, защото по този метод така наречен Донецка национална република се приравнява към терористична организация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР