Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-важните празници

...
Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-важните празници
Коментари Харесай

Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден

Гергьовден, отбелязван на 6 май, е един от най-важните празници в българския православен календар. Празникът уважава Свети Георги Победоносец. Тази публикация ще ви запознае с три обичайни предписания за обяд на Гергьовден, които ще прибавят нотка достоверност към вашето празненство.

Свети Георги е прочут на доста от нас като настойник на овчарите и войската. Той е роден в Кападокия, Мала Азия. Става ревнив почитател на християнската религия и стартира да я популяризира.

Баща му Геронтий (Геронт) не вярвал в съществуването на Бог, до момента в който майка му Полихрония била християнка. Вярва се, че точно тя е повлияла на сина си Георги да последва християнството.

Като доста млад, едвам на 20 години, Георги стартира да служи в армията на император Диоклециан. Не след дълго той получава почетна военна купа като надарен военачалник.

Когато императорът издава заповед за гонене на християните, Георги се опълчва. Поради вярата и убежденията си в Бог той бива грубо малтретиран и обезглавен по заповед на императора. Това трансформира Георги в светец и настойник на войната и войската.

Рецепта: Агнешко чеверме

Агнешкото чеверме е класическо гергьовденско ядене, което изисква висококачествено младо агне и няколко часа самообладание. Това обичайно ядене може да бъде приготвено на открит огън или в особено проектирана пещ за чеверме. Ето по какъв начин да го извършите:

Съставки:

1 младо агне
1 чаша прясна мащерка, ситно нарязана
1 чаша свеж джоджен, ситно нарязан
1/2 чаша сол
1/4 чаша черен пипер
2 глави чесън, смлени
2 супени лъжици червен пипер
2 супени лъжици олио

Инструкции:

Измийте агнето добре и го подсушете с хартиени кърпи.
В купа смесете дружно мащерката, джоджена, солта, черния пипер, чесъна, аления пипер и олиото, с цел да извършите подправката.
Намажете агнето щедро със сместа от подправки, като се уверите, че сте покрили цялото, в това число вътрешността на бутчетата и коремната празнина.
Завържете краката на агнето дружно и го окачете отвесно на шиша за чеверме над открит огън или в пещ за чеверме.
Печете агнето постепенно, като постоянно обръщате шиша, с цел да осигурите отмерено готвене. Обикновено са нужни към 3-4 часа, с цел да стане готово.
След като агнето е изцяло изпечено, извадете го от огъня и оставете да почине за 30 минути преди рязане и сервиране.

Рецепта 2: Салата Снежанка

Салата Снежанка е освежаваща и обичайната гарнитура, която съчетава свежи зеленчуци с кисело мляко за неповторим усет. Ето по какъв начин да го извършите:

Съставки:

1 краставица
1 чаша кисело мляко
2 скилидки чесън, смлени
Сол и черен пипер на усет
Магданоз за гарнитура

Инструкции:

Настържете краставицата на едро ренде.
В огромна купа разбъркайте настърганата краставица дружно.
В обособена купа разбийте киселото мляко със счукан чесън, сол и черен пипер до гладкост.
Изсипете киселото мляко върху зеленчуковата примес и разбъркайте деликатно, с цел да се комбинират.
Охладете салатата най-малко за един час, с цел да позволите на усетите да се смесят.
Преди сервиране поръсете салатата Снежанка с нарязан магданоз.

Рецепта 3: Агнешко с свеж лук и чесън

Тази рецепта е идеална за тези, които желаят да се насладят на пресен и благоуханен усет на Гергьовден. Пресните зеленчуци придават извънреден усет на месото, правейки ястието в действителност особено. Ето по какъв начин да го извършите:

Съставки:
1 агнешко бутче 4-5 стръка свеж лук3-4 скилидки чесън1/4 чаша зехтин1 супена лъжица свеж розмарин, нарязан1 супена лъжица свеж мащерка, нарязанаСол и черен пипер на усет
Инструкции:
Предварително загрейте фурната до (190°C).В огромна купа смесете зехтина, нарязаните билки, солта и черния пипер.Нарежете пресния лук и чесън на дребни части и ги прибавете към сместа от билки.Поставете агнешкото бутче в сместа и го обърнете, с цел да се покрие отмерено с билките и зеленчуците.Поставете агнешкото бутче в тава за печене и го печете в авансово загрятата фурна за към 1 час и 15 минути, или до момента в който доближи вътрешна температура от 145°F (63°C) при премерване с термометър за месо.Извадете агнешкото бутче от фурната и го оставете да почине за 10-15 минути, преди да го нарежете и сервирате.

Рецепта 4: Пълнена агнешка плешка

Тази рецепта е апетитен и елементарен вид, в който комбинирате главното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, икономисва време и наподобява отлично на трапезата. Ето по какъв начин да го извършите:

съставки:
1 агнешка плешка (около 4-5 паунда)1 чаша дългозърнест ориз2 чаши зеленчуков бульон1 глава лук, нарязана2 скилидки чесън, смлени1/2 чаша нарязани маслини1/2 чаша нарязани моркови1/2 чаша нарязани целина1/2 чаша нарязан зелен фасул1/2 чаша нарязан спанак1/4 чаша нарязан свеж джодженСол и черен пипер на вкус1/4 чаша разтопено масло
Инструкции:
Започнете, като приготвите пълнежа. В огромен тиган загрейте 2 супени лъжици масло на междинен огън. Добавете лука и чесъна и гответе, до момента в който омекнат, към 5 минути.Добавете ориза и зеленчуковия бульон към тигана. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри, до момента в който оризът всмуква бульона, към 15-20 минути.Докато оризът се готви, смесете маслините, морковите, целината, зеления боб, спанака и джоджена в обособена купа. След като оризът се свари, го смесете със зеленчуците и оставете да се охлади леко.Предварително загрейте фурната до 350°F (175°C).Напълнете агнешката плешка с охладения ориз и зеленчуци, като се уверите, че е компактно опакована. Зашийте плешката, с цел да пандизите отвора.Поставете напълнената плешка в тава за печене. Разтопете останалото масло и го намажете върху плешката.Печете агнешката плешка в авансово загрятата фурна за към 2 часа и 30 минути, или до момента в който доближи вътрешна температура от 160°F (70°C) при премерване с термометър за месо.Извадете плешката от фурната и я оставете да почине за 10-15 минути, преди да я нарежете и сервирате.

Рецепта 5: Агнешки котлети със зеленчуков сос

Това е желано, в случай че фамилията се състои от дребен брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето нацяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо. Ето по какъв начин да го извършите:

Съставки:
4 агнешки котлета1/4 чаша зехтин2 скилидки чесън, смлени1 супена лъжица свеж розмарин, нарязан1 супена лъжица свеж мащерка, нарязанаСол и черен пипер на усет
За зеленчуковия сос:
2 чаши смесени зеленчуци (напр. чушки, тиквички, гъби), нарязани1 глава лук, нарязана2 скилидки чесън, смлени1 чаша зеленчуков бульон1/4 чаша изсъхнало бяло вино1 супена лъжица брашноСол и черен пипер на усет
Инструкции:
Предварително загрейте грил или скара до междинна температура.В дребна купа смесете зехтина, нарязаните билки, солта и черния пипер.Намажете агнешките котлети с билковия зехтин и ги оставете да се мариноват за най-малко 30 минути.Загрейте малко олио в огромен тиган на междинен огън. Добавете лука, чесъна и зеленчуците и гответе, до момента в който омекнат, към 5-7 минути.Разтворете брашното в зеленчуковия бульон и го изсипете в тигана. Добавете бялото вино и оставете соса да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, до момента в който сосът се сгъсти, към 10-15 минути. Опитайте и коригирайте подправките, в случай че е належащо.Докато сосът се готви, изпечете агнешките котлети на грила или скарата за към 5-6 минути от всяка страна, или до момента в който доближат вътрешна температура от 145°F (63°C) при премерване с термометър за месо.Сервирайте агнешките котлети с гарнитура от зеленчуковия сос.
Веселието, положителното въодушевление и богата софра са наложителни на този ден, за може да има здраве и благодат през цялата година.

Традиции на Гергьовден

Освен вкусната храна, Гергьовден е прочут и с разнообразни обичаи, които означават началото на летния сезон. Някои от тези традиции включват:

Ходене на черква: Посещението на черква в чест на Свети Георги е значимо за доста фамилии на Гергьовден.

Палене на огньове: В някои региони хората изгарят купчини пръчки и шубраци, с цел да прогонят вредителите и злите духове. Този бит също символизира края на зимата и началото на пролетта.

Събиране на билки: Много хора имат вяра, че билките, събрани на Гергьовден, имат лечебни свойства, тъй че те излизат на разходка, с цел да берат диви цветя и растения.

Печете на агне: По остаряла българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а към празничната софра се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да участва и обредният самун, само че е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни артикули, зелен лук, свеж чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не би трябвало да се дават млечни артикули назаем.

Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Той се оставя да стои, до момента в който изсъхне, а обичаят се съблюдава за здраве, благодат и благополучие през цялата година.

Къпане в роса: В ранната заран на Гергьовден, преди петлите да се разсънят, хората излизат на открито в полето или на ливадата и се „ къпят “ в утринната роса. Смята се, че по това време на годината утринната роса е „ благословена “ и който се къпе в нея ще бъде здрав, а росата ще излекува заболяванията му .

Ако гола жена се къпе в нея, тя ще бъде плодовита. Освен в росата, къпането в естествени извори на този ден също е потребно.

Друг обред, обвързван със утринното къпане в роса или изворна вода, е събирането и вземането на водата у дома. Смята се, че тя има огромна лечебна мощ.

Гергьовден е празник, изпълнен с вкусни обичайни ястия, топли фамилни събирания и неповторими традиции. Като следвате нашите предписания за обяд и включите тези обичаи във вашето празнуване, можете да отдадете респект на Свети Георги и да отпразнувате началото на лятото по достоверен метод. Не забравяйте, че същинският смисъл на Гергьовден се крие освен в храната, която ядем, само че и в споделените прекарвания и любовта към нашата просвета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР